Zdrowie i uroda
Wszystko o drobiu...
Podział
Drób można podzielić na hodowlany i dziki:
- Drób hodowlany to: indyk, kurczak, kura, gęś, kaczka, perliczka, gołąb i struś.
- Drób dziki to: bażant, kuropatwa, przepiórka, dzika gęś, dzika kaczka.
Wartość mięsa drobiowego okiem dietetyka
Mięso drobiowe:
- Dostarcza niewielu kalorii – zwłaszcza jeżeli chodzi o indyka, kurczaka, perliczkę i bażanta;
- Ma krótsze i cieńsze włókna mięśniowe w porównaniu do mięsa wieprzowego czy wołowego – dzięki temu jest łatwiejsze do strawienia;
- Ma mniej chrząstek i żyłek (ogólnie tkanki łącznej) niż mięso wieprzowe czy wołowe – dzięki temu jest delikatniejsze;
- Ma tłuszcz zgromadzony pod skórą, dlatego łatwo go usunąć;
- Stanowi źródło pełnowartościowego, dobrze przyswajalnego białka;
- Zawiera dużo pożądanych w diecie nienasyconych kwasów tłuszczowych;
- Jest zalecane w żywieniu alergików (zwłaszcza indyk);
- Stanowi źródło magnezu, cynku, potasu oraz witamin z grupy B (w tym rzadkiej witaminy B12).
Jak kupować mięso drobiowe?
Powierzchnia mięsa powinna być szklista. Śliska, matowa lub wysuszona świadczy o tym, że mięso nie jest świeże.
Skóra nie powinna mieć przebarwień.
Nie bójmy się kupowania mięsa na tackach, pod warunkiem, że jest ono pakowane firmowo – przez producenta, a nie przez sklep. Producent pakując mięso na tacki, dba zarówno o jego odpowiednią świeżość, jak i zachowanie wysokich standardów higienicznych.
Odradzam kupowanie drobiu „na bazarkach”, nie wiemy nic o warunkach w jakich przebywało mięso (chodzi tu przechowywanie w odpowiednio niskiej temperaturze oraz o odpowiedni poziom higieny pomieszczeń, personelu i środków transportu).
Przechowywanie mięsa drobiowego
Zaraz po zakupie mięso drobiowe można zamrozić. Należy je wcześniej umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, poporcjować i włożyć do foliowych woreczków. Dzięki temu po rozmrożeniu jest od razu gotowe do użycia.
Polecam umieszczanie daty na woreczku, w którym zapakowane jest mięso przeznaczone do mrożenia; warto je również opisać (np. pierś z indyka, 0,7 kg 15.05.13). Dzięki temu nie zapomnimy co i kiedy zamroziliśmy.
Mięso rozmrażamy w lodówce. Potrzeba na to trochę więcej czasu, ale pozwala to zachować lepszy smak i wartość odżywczą mięsa drobiowego.
Przyprawy, marynaty …
Tak naprawdę, to jakie przyprawy dodamy do mięsa drobiowego zależy tylko od naszych upodobań. Poniżej podaję kilka pomysłów, które mogą Was zainspirować:
- Indyk – czosnek, kolendra, tymianek, liść laurowy, rozmaryn, oregano, bazylia;
- Kurczak – natka pietruszki, oregano, słodka papryka, imbir, curry, majeranek;
- Gęś – liść laurowy, ziarna jałowca, majeranek, czosnek, nasiona kolendry;
- Kaczka – kminek, majeranek, czosnek, papryka;
- Przepiórka – goździki, cynamon, jagody jałowca, tymianek, cząber;
- Bażant – jagody jałowca, czosnek, szafran, chili;
- Struś – bazylia, pieprz cayenne, tymianek, imbir, musztarda.
Mięso drobiowe, które chcemy zamarynować, musi być oczyszczone, umyte i osuszone. Bazę do marynaty stanowią oliwa, jogurt albo wino (białe lub czerwone). Do bazy dodajemy w zależności od upodobań: zioła, miód, ocet balsamiczny, sok z cytryny.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców
i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres doradcazywieniowy // indykpol.pl