Zdrowie i uroda

Wszystko o drobiu...

11.03.2013

Podział

Drób można podzielić na hodowlany i dziki:

  1. Drób hodowlany to: indyk, kurczak, kura, gęś, kaczka, perliczka, gołąb i struś.
  2. Drób dziki to: bażant, kuropatwa, przepiórka, dzika gęś, dzika kaczka.

Wartość mięsa drobiowego okiem dietetyka

Mięso drobiowe:

  • Dostarcza niewielu kalorii – zwłaszcza jeżeli chodzi o indyka, kurczaka, perliczkę i bażanta;
  • Ma krótsze i cieńsze włókna mięśniowe w porównaniu do mięsa wieprzowego czy wołowego – dzięki temu jest łatwiejsze do strawienia;
  • Ma mniej chrząstek i żyłek (ogólnie tkanki łącznej) niż mięso wieprzowe czy wołowe – dzięki temu jest delikatniejsze;
  • Ma tłuszcz zgromadzony pod skórą, dlatego łatwo go usunąć;
  • Stanowi źródło pełnowartościowego, dobrze przyswajalnego białka;
  • Zawiera dużo pożądanych w diecie nienasyconych kwasów tłuszczowych;
  • Jest zalecane w żywieniu alergików (zwłaszcza indyk);
  • Stanowi źródło magnezu, cynku, potasu oraz witamin z grupy B (w tym rzadkiej witaminy B12).

Jak kupować mięso drobiowe?

Powierzchnia mięsa powinna być szklista. Śliska, matowa lub wysuszona świadczy o tym, że mięso nie jest świeże.

Skóra nie powinna mieć przebarwień.

Nie bójmy się kupowania mięsa na tackach, pod warunkiem, że jest ono pakowane firmowo – przez producenta, a nie przez sklep. Producent pakując mięso na tacki, dba zarówno o jego odpowiednią świeżość, jak i zachowanie wysokich standardów higienicznych.

Odradzam kupowanie drobiu „na bazarkach”, nie wiemy nic o warunkach w jakich przebywało mięso (chodzi tu przechowywanie w odpowiednio niskiej temperaturze oraz o odpowiedni poziom higieny pomieszczeń, personelu i środków transportu).

Przechowywanie mięsa drobiowego

Zaraz po zakupie mięso drobiowe można zamrozić. Należy je wcześniej umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, poporcjować i włożyć do foliowych woreczków. Dzięki temu po rozmrożeniu jest od razu gotowe do użycia.

Polecam umieszczanie daty na woreczku, w którym zapakowane jest mięso przeznaczone do mrożenia; warto je również opisać (np. pierś z indyka, 0,7 kg 15.05.13). Dzięki temu nie zapomnimy co i kiedy zamroziliśmy.

Mięso rozmrażamy w lodówce. Potrzeba na to trochę więcej czasu, ale pozwala to zachować lepszy smak i wartość odżywczą mięsa drobiowego.

Przyprawy, marynaty …

Tak naprawdę, to jakie przyprawy dodamy do mięsa drobiowego zależy tylko od naszych upodobań. Poniżej podaję kilka pomysłów, które mogą Was zainspirować:

  • Indyk – czosnek, kolendra, tymianek, liść laurowy, rozmaryn, oregano, bazylia;
  • Kurczak – natka pietruszki, oregano, słodka papryka, imbir, curry, majeranek;
  • Gęś – liść laurowy, ziarna jałowca, majeranek, czosnek, nasiona kolendry;
  • Kaczka – kminek, majeranek, czosnek, papryka;
  • Przepiórka – goździki, cynamon, jagody jałowca, tymianek, cząber;
  • Bażant – jagody jałowca, czosnek, szafran, chili;
  • Struś – bazylia, pieprz cayenne, tymianek, imbir, musztarda.

Mięso drobiowe, które chcemy zamarynować, musi być oczyszczone, umyte i osuszone. Bazę do marynaty stanowią oliwa, jogurt albo wino (białe lub czerwone). Do bazy dodajemy w zależności od upodobań: zioła, miód, ocet balsamiczny, sok z cytryny.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców
i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.

Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres doradcazywieniowy // indykpol.pl

lista aktualności