Zdrowie i uroda
Zadbaj o wątrobę
Wątroba jest największym gruczołem naszego organizmu. Można ją porównać do wielkiego zakładu produkcyjnego, w którym poszczególne bloki mają bardzo różne zadania. Wątroba produkuje żółć, zajmuje się gospodarką cukrową, wytwarza białka osocza, uczestniczy w produkcji witaminy D, odtruwa organizm. Jak widać, jest bardzo zajęta, a na dodatek nie potrafi się sama regenerować. Warto więc szczególnie o nią zadbać.
Gdy wątroba szwankuje
Sama wątroba nie boli, ponieważ nie jest unerwiona. Jednak, gdy jest zbyt mocno obciążona alkoholem, papierosami, czy śmieciowym jedzeniem, powiększa się i zaczyna uciskać sąsiadujące z nią żołądek i jelita. Odczuwamy to jako kłucie w boku i rozpieranie pod żebrami.
Inne objawy szwankującej wątroby to:
- pojawienie się na skórze wielu piegów, znamion barwnikowych, brodawek;
- zimna i wilgotna skóra (głównie rąk);
- brązowe plamy przy cebulkach włosowych;
- gorycz w ustach;
- wzdęcia, biegunki, niestrawność;
- wzmożony apetyt na słodycze i wolniejsza przemiana materii.
Co szkodzi wątrobie
- tłuste, ciężkostrawne jedzenie;
- obżarstwo;
- alkohol;
- szeroko pojęta „chemia” – leki (zarówno antybiotyki, jak i zwykły paracetamol), opary chemiczne, środki owadobójcze;
- dym papierosowy;
- jednoskładnikowe diety odchudzające (np. kapuściana) oraz długotrwałe głodówki;
- zbyt dużo cukrów prostych w diecie (czyli słodyczy, białego pieczywa);
- zakażenie wirusem zapalenia wątroby typu A, B i C.
Dieta dobra dla wątroby
Wątrobie służy jedzenie pięciu niewielkich posiłków dziennie. Warzywa i owoce najlepiej jest jeść w postaci surowej. Unikajmy smażenia.
W codziennym menu powinny się znaleźć:
- pieczywo gruboziarniste;
- warzywa jak: buraki, marchew, papryka, czosnek, pomidory, brokuły, natka pietruszki, koperek;
- nasiona roślin strączkowych;
- siemię lniane;
- orzechy włoskie i migdały;
- ryby jak: sardynki i szprotki;
- olej rzepakowy, oliwa;
- świeże owoce
- szklanka soku z żurawin lub jabłek.
Dodatkowo, do diety warto włączyć ostropest plamisty (zawiera sylimarynę chroniącą komórki wątroby) oraz wyciąg z ziela karczocha (posiada żółciopędną cynarynę).
Jeżeli chcemy zregenerować wątrobę, jedzmy powyższe produkty, a jednocześnie z jadłospisu czasowo wykluczmy: alkohol, mleko i jego przetwory, czerwone mięso, białe pieczywo, słodycze, prażone orzeszki, chipsy.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|