Zdrowie i uroda

Zadbaj o wątrobę

10-04-2018

Wątroba jest największym gruczołem naszego organizmu. Można ją porównać do wielkiego zakładu produkcyjnego, w którym poszczególne bloki mają bardzo różne zadania. Wątroba produkuje żółć, zajmuje się gospodarką cukrową, wytwarza białka osocza, uczestniczy w produkcji witaminy D, odtruwa organizm. Jak widać, jest bardzo zajęta, a na dodatek nie potrafi się sama regenerować. Warto więc szczególnie o nią zadbać.

Gdy wątroba szwankuje

Sama wątroba nie boli, ponieważ nie jest unerwiona. Jednak, gdy jest zbyt mocno obciążona alkoholem, papierosami, czy śmieciowym jedzeniem, powiększa się i zaczyna uciskać sąsiadujące z nią żołądek i jelita. Odczuwamy to jako kłucie w boku i rozpieranie pod żebrami.

Inne objawy szwankującej wątroby to:

  • pojawienie się na skórze wielu piegów, znamion barwnikowych, brodawek;
  • zimna i wilgotna skóra (głównie rąk);
  • brązowe plamy przy cebulkach włosowych;
  • gorycz w ustach;
  • wzdęcia, biegunki, niestrawność;
  • wzmożony apetyt na słodycze i wolniejsza przemiana materii.

Co szkodzi wątrobie

  • tłuste, ciężkostrawne jedzenie;
  • obżarstwo;
  • alkohol;
  • szeroko pojęta „chemia” – leki (zarówno antybiotyki, jak i zwykły paracetamol), opary chemiczne, środki owadobójcze;
  • dym papierosowy;
  • jednoskładnikowe diety odchudzające (np. kapuściana) oraz długotrwałe głodówki;
  • zbyt dużo cukrów prostych w diecie (czyli słodyczy, białego pieczywa);
  • zakażenie wirusem zapalenia wątroby typu A, B i C.

Dieta dobra dla wątroby

Wątrobie służy jedzenie pięciu niewielkich posiłków dziennie. Warzywa i owoce najlepiej jest jeść w postaci surowej. Unikajmy smażenia.

W codziennym menu powinny się znaleźć:

  • pieczywo gruboziarniste;
  • warzywa jak: buraki, marchew, papryka, czosnek, pomidory, brokuły, natka pietruszki, koperek;
  • nasiona roślin strączkowych;
  • siemię lniane;
  • orzechy włoskie i migdały;
  • ryby jak: sardynki i szprotki;
  • olej rzepakowy, oliwa;
  • świeże owoce
  • szklanka soku z żurawin lub jabłek.

Dodatkowo, do diety warto włączyć ostropest plamisty (zawiera sylimarynę chroniącą komórki wątroby) oraz wyciąg z ziela karczocha (posiada żółciopędną cynarynę).

Jeżeli chcemy zregenerować wątrobę, jedzmy powyższe produkty, a jednocześnie z jadłospisu czasowo wykluczmy: alkohol, mleko i jego przetwory, czerwone mięso, białe pieczywo, słodycze, prażone orzeszki, chipsy.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl
lista aktualności