Zdrowie i uroda

Zdrowy fast-food

24.09.2013

Dania z fast-foodów chętnie jedzą nie tylko dzieci, ale i dorośli. Każdy znajdzie coś dla siebie. Niestety takie jedzenie nie ma najlepszej opinii, czy słusznie?

Co siedzi w żywności typu fast-food:

  • tłuszcz – obecny w większości dań typu fast-food. Mówimy nie tylko o naturalnie występującym w mięsie tłuszczu zwierzęcym (pamiętajcie, że czerwone mięso jemy najwyżej kilka razy w miesiącu!), ale też o tłuszczu wchłoniętym podczas smażenia. Na przykład frytki składają się przede wszystkim z cukrów oraz tłuszczu wchłoniętego w czasie smażenia.

W restauracjach do smażenia używany jest specjalny tłuszcz odporny na działanie wysokich temperatur. Jest to „podrasowany” olej roślinny zawierający substancje zapobiegające dymieniu, szybkiemu jełczeniu, czy rozpryskiwaniu się. O ile duże sieciowe restauracje typu fast-food zaczynają dbać o jakość i świeżość tłuszczu używanego do smażenia, o tyle w małych budkach często smaży się na starym oleju, pełnym niezdrowych związków.

Źródłem szkodliwych  nasyconych kwasów tłuszczowych są też majonezowe sosy oraz żółty ser. Na dodatek ser po podpieczeniu jest ciężkostrawny i długo zalega w żołądku. Zdarza się, że w sieciowych restauracjach jest używany „ser”, który zawiera masło, wodę i emulgatory, a wszystko to po to żeby łatwo i ładnie się topił.

  • sól i cukier – dla osób które świadomie ograniczają solenie jedzenie w fast-foodach jest za słone, co wyraźnie świadczy o stosowaniu zbyt dużych ilości soli w tego typu restauracjach. Sód zatrzymuje wodę w organizmie i sprzyja rozwojowi nadciśnienia tętniczego.

Desery i napoje typu shake oraz napoje gazowane typu cola, pełne są niepożądanych cukrów prostych – a są wypijane w naprawdę dużych ilościach.

Białe bułki używane w fast-foodach również zawierają mnóstwo cukrów prostych (przyczyniających się to rozwoju otyłości i chorób cywilizacyjnych), natomiast nie są źródłem błonnika. Taka buła to zwykły zapychacz.

Fast-food ulepszony

Dania typu fast-food nie zawsze muszą być niezdrowe, ale trzeba pamiętać o kilku zasadach:

  • takie dania najlepiej przygotowywać w domu,
  • do hamburgera zamiast wołowiny użyj mięsa z indyka albo kurczaka,
  • zamiast białej bułki użyj grahamki,
  • nafaszeruj kanapkę warzywami,
  • jeżeli używasz sera – połóż go tylko mały, cienki plasterek,
  • frytki upiecz w piekarniku, a nie we frytownicy (unikaj smażenia w głębokim tłuszczu),
  • majonez chociaż częściowo zastąp jogurtem naturalnym,
  • wybieraj surowce dobrej jakości (np. jak w poniższym hot-dogu drobiowym).

Drobiowy hot-dog

Składniki:

  • podłużna bułka typu grahamka (albo z pełnego ziarna),
  • parówka drobiowa zawierająca dużo mięsa, bez konserwantów (np. parówki Rarytaski, Indykpol),
  • ketchup zawierający koncentrat pomidorowy (a nie sos pomidorowy),
  • musztarda (nie powinna zawierać konserwantów),
  • pomidor.

Wykonanie:

Bułkę przekrój na pół, opiecz w tosterze. Parówkę podgrzej w piekarniku. Połówkę bułki posmaruj ketchupem, połóż na to parówkę i plasterki pomidora. Całość przykryj drugą połówką bułki posmarowaną musztardą.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców
i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.

Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres doradcazywieniowy // indykpol.pl

lista aktualności