Zdrowie i uroda
Żylaki a dieta
Żylaki to dosyć powszechne schorzenie. Dotyka ono najczęściej kobiety po 40. roku życia, ale problemy mogą pojawić się wcześniej i to zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Sprzyjają temu skłonności genetyczne, tryb życia z małą ilością ruchu (zarówno siedzący, jak i stojący) oraz nadwaga. Na geny wpływu mnie mamy, ale możemy zająć się aktywnością ruchową oraz naszą dietą – okazuje się bowiem, że sposób żywienia również wpływa na powstawanie żylaków.
W jaki sposób dieta może pomóc w walce z żylakami?
Walka z żylakami z pomocą żywienia powinna odbywać się na trzech frontach: przeciwdziałaniu nadmiarowym kilogramom, zapobieganiu zaparciom oraz wzmacnianiu ścian żył.
Przeciwdziałanie nadmiarowym kilogramom
Im więcej ważymy, tym bardziej obciążone są nasze nogi. Często również, tym mniej się ruszamy. Dodatkowo osoby otyłe będą bardziej narażone na zapalenie tkanki podskórnej, a to z kolei niekorzystnie działa na przepływy krwi. Bardzo ważne jest w tym przypadku przywrócenie prawidłowej masy ciała przy pomocy dobrze zbilansowanej, bogatej w składnik odżywcze diety, charakteryzującej się deficytem energetycznym.
Zapobieganie zaparciom
Zaparcia przyczyniają się do zwiększenia ciśnienia w brzuchu, a to z kolei powoduje zaleganie krwi w nogach, skutkiem czego zastawki w naczyniach krwionośnych się rozszerzają i nie domykają i mogą powstawać żylaki. Sposób żywienia znacząco wpływa na występowanie zaparć.
Chcąc ich uniknąć, należy zadbać o prawidłową dietę. Odstawić jedzenie z fast-foodów oraz słodycze. Włączyć do codziennego menu duże ilości błonnika. Jeść żywność fermentowaną (nie tylko jogurty, czy kefiry, ale też kiszonki). Pić wystarczającą ilość płynów (około 30 ml na kilogram masy ciała).
Przykładowy jadłospis polecany w problemach z zaparciami znajdziesz TUTAJ.
Wzmacnianie ścian żył
Wzmacniające działanie w stosunku do ścian żył wykazują:
- Flawonoidy – są to substancje pochodzenia roślinnego, mające silne działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. Zapobiegają pękaniu ścian naczyń krwionośnych. Szczególnie ważne w przypadku żył będą:
- rutyna – obecna w kaszy gryczanej, kwiatach czarnego bzu, dziurawcu, aronii, mięcie. Jednak w przypadku rutyny lepszą przyswajalnością charakteryzują się suplementy zawierające pochodną rutyny – trokserutynę;
- diosmina, hesperydyna – obecne w cytrusach. Tutaj znowu te pochodzenia naturalnego są słabo przyswajalne, stąd zaleca się przyjmowanie preparatów farmaceutycznych;
- antocyjany – niebieskoczerwone barwniki obecne m.in. w: borówkach, jagodach, jeżynach, ciemnych winogronach, wiśniach, śliwkach, czerwonej kapuście. One najlepsze są prosto z owoców;
- katechiny – obecne w zielonej i czarnej herbacie.
- Witamina C – pobudza produkcję kolagenu i przeciwdziała utlenianiu. Jest obecna w: aronii, czarnej porzeczce, owocach dzikiej róży, truskawkach, kiwi, kapuście, czerwonej papryce, natce pietruszki.
- Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 – wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. Ograniczają prawdopodobieństwo pojawienia się zatorów żylnych. Korzystnie wpływają na ciśnienie krwi. Znajdują się w tłustych rybach.
Pamiętaj, o sposobie leczenia zaawansowanej postaci żylaków powinien decydować lekarz.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|