Zdrowie i uroda
Żywienie ciężarnych – dieta przyszłej mamy
W ciąży musisz szczególnie zwracać uwagę na to co jesz. Twój jadłospis ma wpływ nie tylko na ciebie, ale i na rozwijające się dziecko. Nie znaczy to wcale, że masz jeść za dwoje. Postaw na jakość, nie na ilość...
Ile można przytyć w ciąży?
Ilość dodatkowych kilogramów które powinny pojawić się w ciąży zależy od naszej wagi przed ciążą.
Tab. Orientacyjny przyrost masy ciała w ciąży
Masa ciała |
BMI [kg/m2] |
Dopuszczalny przyrost masy ciała [kg] |
niedowaga |
poniżej 18,5 |
13 - 18 |
prawidłowa masa ciała |
pomiędzy 18,5 a 24,9 |
11 - 16 |
nadwaga |
pomiędzy 25 a 29,9 |
7 - 11 |
otyłość |
powyżej 30 |
5 - 9 |
Pamiętaj: przytycie w ciąży powyżej 18 kg jest czynnikiem ryzyka zarówno dla matki, jak i dziecka, m.in. grozi wystąpieniem cukrzycy ciążowej, czy komplikacjami w czasie porodu.
W ciąży nie trzeba jeść za dwoje. Dużo większym wydatkiem energetycznym jest karmienie piersią. W drugim trymestrze zapotrzebowanie energetyczne kobiety ciężarnej wzrasta tylko o 360 kcal. Odpowiada to mniej więcej bułce grahamce posmarowanej masłem z 2 plasterkami szynki drobiowej i pomidorem i szklance soku pomarańczowego albo batonowi z czekoladą i karmelem.
Ile, czego jemy w ciąży?
PRODUKTY ZBOŻOWE
8 porcji dziennie
Porcja to: kromka chleba, 3 łyżki suchych makaronu/kaszy, 2 łyżki suchych płatków owsianych
Wybieramy produkty pełnoziarniste
W produktach zbożowych obecne są witaminy z grupy B oraz magnez, żelazo, cynk, błonnik pokarmowy.
MLEKO I JEGO PRZETWORY
3 porcje w I trymestrze, 4 porcje w II i III trymestrze
Porcja to: 1 szkl mleka, jogurtu, kefiru, 100 g sera białego, mały plasterek sera żółtego
Pamiętaj: sery żółte zawierają dużo soli, ich spożycie powinno być umiarkowane. Należy unikać serów pleśniowych.
MIĘSO I JEGO PRZETWORY, RYBY, STRACZKOWE
1 porcja w I trymestrze, 1,5 -2 porcji w II i III trymestrze
Porcja: 150 g mięsa albo ryby, 40-60 g strączkowych
Wskazane jest spożycie chudych gatunków mięsa (indyk, kurczak, królik). Natomiast powinno się ograniczyć tłuste gatunki np. wieprzowinę.
Ryby morskie stanowią źródło jodu oraz kwasów omega-3 ważnych dla prawidłowego rozwoju mózgu oraz siatkówki oka dziecka. 2 razy w tygodniu proponuję mięso zastąpić rybą
OWOCE
3 porcje w I trymestrze, 4 porcje w II i III trymestrze
Porcja: średnie jabłko, gruszka, pomarańcza, kiwi, 2-3 śliwki, filiżanka malin
Najlepsze owoce pochodzące z naszej strefy klimatycznej, świeże lub mrożone.
WARZYWA
4 porcje w I trymestrze, 5 porcje w II i III trymestrze
Porcja: średnia marchewka, mały ogórek, mały burak, pół cykorii, mała papryka
W diecie powinno ich być ok. 500 g/dobę. Dostarczają węglowodanów, beta-karotenu, kwas foliowy, żelazo, błonnik pokarmowy.
Zasady ogólne
-
Unikaj smażonego
-
Unikaj dosalania
-
Ogranicz produkty wysokoprzetworzone
-
Nie jedz surowego mięsa (tatar), ryb (sushi), jaj (kogel-mogel)
-
Dokładnie myj owoce i warzywa przed jedzeniem
-
Ogranicz słodycze
-
Unikać mocnej herbaty, kawy, napojów gazowanych i alkoholu
-
Dużo pij
Składniki których niedobory mogą wystąpić w czasie ciąży
- Witamina D odpowiedzialna za gospodarkę wapniowo-fosforanową. Zapotrzebowanie na nią wzrasta pod koniec ciąży. Czasem trzeba brać preparaty witaminowe, jednak zawsze pod kontrolą lekarza.
- Kwas foliowy naturalnie występuje w warzywach ciemnozielonych i pomarańczowych (fasola, brokuły, cykoria, sałata, brukselka) oraz owocach (pomarańczach, bananach), żółtku jaja, drożdżach, orzechach. Jeżeli suplementujesz go tabletkami, rób to zawsze pod kontrolą lekarza.
- W ciąży wzrasta zapotrzebowanie na żelazo (do 25 mg żelaza na dzień) - jest ono obecne w mięsie czerwonym, wątrobie, płatkach owsianych, orzechach. Nawet z dobrze ułożoną dietą trudno pokryć na nie zapotrzebowanie, trzeba stosować preparaty farmaceutyczne, pod kontrolą lekarza.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl