Zdrowie i uroda

Żywienie osób starszych

11-05-2016

Wraz z wiekiem w organizmie człowieka zachodzą zmiany, które mogą prowadzić nie tylko do niedożywienia albo otyłości i problemów zdrowotnych z nimi związanych, ale również do szeregu schorzeń, o których młody człowiek nawet nie pomyśli. Stąd szczególną uwagę należy zwracać na dietę seniorów.

Zmiany zachodzące w organizmie wraz z jego starzeniem się (z punktu widzenia dietetyki):

  • Osłabienie zmysłów, czyli gorszy węch i smak – zmniejsza to przyjemność płynącą z jedzenia. Starsze osoby chcąc poczuć smak potrawy często silnie ją dosalają lub dosładzają, co niekorzystnie wpływa na ich zdrowie. Obciąża to trzustkę oraz może prowadzić do nadciśnienia (lub je nasilać).
  • Częściej dochodzi do stanów zapalnych w jamie ustnej i uzębieniu, co przyczynia się do kłopotów z gryzieniem i zniechęca do jedzenia.
  • Jest wydzielana mniejsza ilość śliny – to również prowadzi do pogorszenia się smaku i zmniejszenia apetytu.
  • Zmniejszeniu ulega ilość produkowanych soków żołądkowych oraz enzymów trawiennych w jelitach. Same jelita robią się „ospałe” i pogarsza się ich motoryka. To wszystko prowadzi do gorszego wykorzystania składników pokarmowych dostarczanych z pożywieniem oraz do zaparć.
  • Trzustka produkuje mniej insuliny, zwiększa się insulinooporność, może to prowadzić do rozwinięcia sie u osób starszych cukrzycy typu 2.
  • Ubytek masy kostnej sprzyja złamaniom i wraz z ubytkiem masy mięśniowej zniechęcają do ruchu, a to z kolei sprzyja zwiększaniu tkanki tłuszczowej, czyli tyciu.

Wskazówki żywieniowe dla osób starszych

 

  • Ze względu na fakt, że seniorzy wolą jeść mniejsze porcje, ważne jest, aby ich pokarmy miały tzw. wysoką gęstość odżywczą, czyli zawierały jak najwięcej składników odżywczych. Do takich produktów należą m.in.: amarantus, quinoa, brązowy ryż, mąka razowa, chude gatunki mięsa (indyk, kurczak, królik), ryby, jaja, jogurty, kefiry, rukiew wodna, kapusta pekińska, boćwina, rukola, brokuły, czerwona papryka, maliny, czarne jagody.
  • W diecie osób starszych nie może zabraknąć niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych obecnych w rybach (łosoś, makrela, pstrąg, tuńczyk, śledź), oleju rzepakowym, oleju lnianym, siemieniu lnianym, orzechach włoskich. Te kwasy tłuszczowe wpływają na prawidłową pracę mózgu, poprawiają stan skóry oraz działanie układu odpornościowego (którego praca u osób starszych również jest słabsza) i widzenie.
  • Należy pamiętać o błonniku pokarmowym w diecie, chociażby ze względu na zaparcia. Jeżeli organizm nie jest przyzwyczajony do przyjmowania dużych ilości błonnika pokarmowego, należy stopniowo zwiększać jego ilość w diecie. Błonnik pokarmowy jest obecny w otrębach pszennych oraz w  porzeczce, malinach, gruszkach, marchwi, burkach, dyni, płatkach owsianych.
  • Osoby starsze są silnie narażone na odwodnienie organizmu, a na dodatek słabiej odczuwają pragnienie, dlatego bardzo ważne jest pamiętanie o piciu. Przede wszystkim powinna to być woda mineralna niegazowana oraz ziołowe herbatki.
  • Seniorzy powinni jeść mniejsze porcje, ale za to częściej, najlepiej 5-6 niewielkich posiłków w ciągu dnia.
  • Należy unikać potraw smażonych oraz zawierających dużo tłuszczu i cukru.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl
lista aktualności