Zdrowie i uroda
Żywienie w anemii
Dieta w anemii (niedokrwistości) powinna:
- być bogata w białko - najlepiej pochodzenia zwierzęcego, ale unikamy tłustych mięs typu wieprzowina i zastępujemy je mięsem z indyka lub kurczaka;
- być bogata w dobrze przyswajalne żelazo - żelazo zwierzęce jest zdecydowanie lepiej przyswajalne niż roślinne. W żywieniu dziecka powinny znaleźć się mięso, wątroba, żółtko jaja, warzywa i owoce (patrz tabelka);
- zawierać witaminy i składniki mineralne takie jak:
- witaminę C, która jest obecna w: papryce czerwonej, natce pietruszki, brokułach, brukselce, czarnej porzeczce, owocach dzikiej róży, owocach cytrusowych;
- witaminę B6, która jest obecna w: kiełkach pszenicy, suchych nasionach roślin strączkowych, orzechach, kurczaku, pstrągu;
- miedź, która jest obecna w: wątrobie, zielonych warzywach liściastych, produktach zbożowych pełnoziarnistych, orzechach, migdałach, suchych nasionach roślin strączkowych;
- kobalt, który jest obecny w: sałacie, kukurydzy, kapuście, produktach zbożowych pełnoziarnistych;
- dodatkowo powinna zawierać kwas foliowy, który występuje w mleku, mięsie, podrobach, suchych nasionach roślin strączkowych, natce pietruszki, warzywach liściastych;
- witaminę B12, która jest obecna w produktach pochodzenia zwierzęcego - w największych ilościach można ją znaleźć w wątrobie i nerkach.
Tab. Zawartość żelaza w wybranych produktach spożywczych.
Produkty pochodzenia zwierzęcego | Zawartość żelaza [mg/100 g produktu] |
wątróbka z kurczaka | 9,5 |
cielęcina - udziec | 2,4 |
kurczak - tuszka | 1,6 |
wieprzowina - łopatka | 1,1 |
pasztet z kurczaka | 3,3 |
kiełbasa podsuszana z kurczaka | 1,2 |
Produkty pochodzenia roślinnego | Zawartość żelaza [mg/100 g produktu] |
pestki dyni | 15,0 |
otręby pszenne | 14,9 |
zarodki pszenne | 14,9 |
soja, nasiona suche | 8,9 |
natka pietruszki | 5,0 |
orzechy laskowe | 3,4 |
Porady i pomysły na dania:
Łącz w posiłku produkty bogate w żelazo z warzywami/owocami zawierającymi witaminę C, np.:
- kanapka z pasztetem z kurczaka z pomidorem i natką pietruszki, a do picia sok pomarańczowy;
- bułka z pestkami dyni, smarowana niewielką ilością masła, z kiełbasą podsuszaną z kurczaka i z papryką czerwoną, a do picia sok z czarnej porzeczki;
- wątróbka z kurczaka z sosem pomarańczowym z surówką z kapusty pekińskiej, jabłka i jogurtu;
- udziec cielęcy z ziemniakami posypanymi natką pietruszki i brokułami gotowanymi na parze, posypanymi uprażonymi płatkami migdałowymi;
- pieczona papryka faszerowana mielonym mięsem z kurczaka;
- sałatka z buraków (ugotowane buraki, pomarańcza, sok z pomarańczy, oliwa, sól pieprz).
Unikaj:
- fitynianów obecnych w produktach zbożowych z pełnego przemiału - płatki owsiane namocz na noc w wodzie, rano ją odcedź, usunie to fityniany - związki, które wiążą (i utrudniają przyswajanie) nie tylko żelazo, ale i wapń;
- szpinaku, rabarbaru, szczawiu - zawierają kwas szczawiowy utrudniający przyswajanie żelaza;
- nie popijaj posiłku kawą ani mocną herbatą - zawarte w nich związki ograniczają przyswajanie żelaza.
Przeczytaj jakie mogą być przykładowe jadłospisy dla osób z anemią.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl