Zdrowie i uroda

Żywienie w anemii

22.11.2011

Dieta w anemii (niedokrwistości) powinna:

  1. być bogata w białko - najlepiej pochodzenia zwierzęcego, ale unikamy tłustych mięs typu wieprzowina i zastępujemy je mięsem z indyka lub kurczaka;
  2. być bogata w dobrze przyswajalne żelazo - żelazo zwierzęce jest zdecydowanie lepiej przyswajalne niż roślinne. W żywieniu dziecka powinny znaleźć się mięso, wątroba, żółtko jaja, warzywa i owoce (patrz tabelka);
  3. zawierać witaminy i składniki mineralne takie jak:
  • witaminę C, która jest obecna w: papryce czerwonej, natce pietruszki, brokułach, brukselce, czarnej porzeczce, owocach dzikiej róży, owocach cytrusowych;
  • witaminę B6, która jest obecna w: kiełkach pszenicy, suchych nasionach roślin strączkowych, orzechach, kurczaku, pstrągu;
  • miedź, która jest obecna w: wątrobie, zielonych warzywach liściastych, produktach zbożowych pełnoziarnistych, orzechach, migdałach, suchych nasionach roślin strączkowych;
  • kobalt, który jest obecny w: sałacie, kukurydzy, kapuście, produktach zbożowych pełnoziarnistych;
  • dodatkowo powinna zawierać kwas foliowy, który występuje w mleku, mięsie, podrobach, suchych nasionach roślin strączkowych, natce pietruszki, warzywach liściastych;
  • witaminę B12, która jest obecna w produktach pochodzenia zwierzęcego - w największych ilościach można ją znaleźć w wątrobie i nerkach.

Tab. Zawartość żelaza w wybranych produktach spożywczych.

Produkty pochodzenia zwierzęcego Zawartość żelaza [mg/100 g produktu]
wątróbka z kurczaka 9,5
cielęcina - udziec 2,4
kurczak - tuszka 1,6
wieprzowina - łopatka 1,1
pasztet z kurczaka 3,3
kiełbasa podsuszana z kurczaka 1,2


Produkty pochodzenia roślinnego Zawartość żelaza [mg/100 g produktu]
pestki dyni 15,0
otręby pszenne 14,9
zarodki pszenne 14,9
soja, nasiona suche 8,9
natka pietruszki 5,0
orzechy laskowe 3,4

Porady i pomysły na dania:

Łącz w posiłku produkty bogate w żelazo z warzywami/owocami zawierającymi witaminę C, np.:

  • kanapka z pasztetem z kurczaka z pomidorem i natką pietruszki, a do picia sok pomarańczowy;
  • bułka z pestkami dyni, smarowana niewielką ilością masła, z kiełbasą podsuszaną z kurczaka i z papryką czerwoną, a do picia sok z czarnej porzeczki;
  • wątróbka z kurczaka z sosem pomarańczowym z surówką z kapusty pekińskiej, jabłka i jogurtu;
  • udziec cielęcy z ziemniakami posypanymi natką pietruszki i brokułami gotowanymi na parze, posypanymi uprażonymi płatkami migdałowymi;
  • pieczona papryka faszerowana mielonym mięsem z kurczaka;
  • sałatka z buraków (ugotowane buraki, pomarańcza, sok z pomarańczy, oliwa, sól pieprz).

Unikaj:

  • fitynianów obecnych w produktach zbożowych z pełnego przemiału - płatki owsiane namocz na noc w wodzie, rano ją odcedź, usunie to fityniany - związki, które wiążą (i utrudniają przyswajanie) nie tylko żelazo, ale i wapń;
  • szpinaku, rabarbaru, szczawiu - zawierają kwas szczawiowy utrudniający przyswajanie żelaza;
  • nie popijaj posiłku kawą ani mocną herbatą - zawarte w nich związki ograniczają przyswajanie żelaza.

Przeczytaj jakie mogą być przykładowe jadłospisy dla osób z anemią.

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.

Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy@indykpol.pl

lista aktualności