Zdrowie i uroda
Żywienie w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy
Ciągły stres, nieregularne odżywianie się, palenie papierosów powodują, że coraz więcej osób cierpi na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy.
Przyczyny choroby
W błonie śluzowej żołądka lub dwunastnicy powstaje swego rodzaju „rana” (owrzodzenie), która nieleczona może się pogłębiać.
Ponad 75% wrzodów żołądka i ponad 95% wrzodów dwunastnicy powoduje bakteriaHelicobacter pylori. Może ona również być obecna w przewodzie pokarmowym osób zdrowych. Bakteria ta może przeżyć w silnie kwaśnym środowisku żołądka, wytwarza różne substancje powodujące stan zapalny, a następnie owrzodzenia. W leczeniu infekcjiHelicobacter pyloristosuje się antybiotyki oraz leki osłaniające błonę śluzową.
Inne przyczyny rozwoju choroby wrzodowej: długotrwały stres, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu, nieregularnie spożywane posiłki, predyspozycje rodzinne.
Objawy
Okresowe (głównie jesienią i wiosną) bóle w nadbrzuszu. Ból występuje przeważnie w wyniku drażnienia powstałej „rany” przez przyjmowane pokarmy i sok żołądkowy, zwłaszcza w przypadku nieregularnego odżywiania się. Bóle te trwają wiele tygodni, nasilają się w pół godziny po posiłku (wrzody żołądka) albo 2-3 godziny po jedzeniu (wrzody dwunastnicy).
W chorobie wrzodowej dwunastnicy mogą pojawiać się bóle głodowe na czczo i w nocy.
Zdarza się również, że choroba nie daje objawów.
Zalecenia żywieniowe
Dieta jest ustalana przeważnie indywidualnie. Należy z niej wykluczyć żywność nasilającą dolegliwości, powodującą bóle brzucha, odbijania, wzdęcia, zgagę oraz pokarmy ciężkostrawne, długo zalegające w żołądku.
Zaleca się dietę lekkostrawną z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Do substancji takich należą:
- mocne wywary warzywne i mięsne,
- wody gazowane,
- nierozcieńczone soki z warzyw i owoców,
- alkohole,
- kawa naturalna,
- mocna herbata,
- żywność marynowana, wędzona,
- potrawy smażone,
- ostre przyprawy.
W diecie należy nieco zwiększyć ilość białka. Pełnowartościowe białko z drobiu, ryb, jaj, twarogu oraz mleka wiąże nadmiar kwasu. Uwaga, nie należy pić więcej niż 0,7 litra mleka w ciągu doby, bo uzyskuje sie efekt odwrotny do pożądanego.
Wydzielanie soku żołądkowego hamują również tłuszcze. W diecie powinny się znaleźć tłuszcze łatwostrawne, takie jak masło oraz śmietanka i oleje roślinne.
Ograniczyć należy błonnik pokarmowy. Stąd z diety wykluczamy razowe produkty pełnoziarniste, grube kasze, surowe warzywa i owoce.
Posiłki spożywamy co 3-4 godziny, pięć razy dziennie. Potrawy nie powinny być zbyt gorące, ani zbyt zimne. Stosujemy techniki gotowania w wodzie, na parze lub duszenia.
Już za tydzień przykładowy jadłospis przy wrzodach żołądka lub dwunastnicy.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|