Mięso z indyka jest różnorodne: jasne, delikatne mięso z piersi indyka oraz ciemne mięso z udźca o bardziej wyrazistym smaku.
- Jest szybkie w przygotowaniu
Mięso z indyka jest wyśmienite w każdej formie potraw: duszone, gotowane, pieczone, smażone, grillowane, serwowane na gorąco, na zimno, na ostro, ale też na słodko. Indyka chwalą kucharze, bo można go podawać na wiele różnych sposobów.
- Jest odżywcze i pełne witamin
Zawiera dużo pełnowartościowego białka, jest źródłem cennych witamin A, B1, B2, B12, PP, a także składników mineralnych, w tym cynku, magnezu i potasu.
- Jest niskokaloryczne i lekkostrawne
Cechuje je niska zawartość tłuszczu, nawet poniżej 2%.
Dietetycy polecają mięso z indyka wszystkim, którzy chcą się zdrowo odżywiać, alergikom, osobom dbającym o linię, sportowcom czy też dzieciom.