Bułka maślana z szarpanym indykiem
-
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj w misce 1/3 szklanki oleju ze słodką papryką, solą i pieprzem. Włóż do powstałej marynaty skrzydło z indyka na 2 h do lodówki.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Przełóż indyka wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego i piecz (z termoobiegiem) przez 40 minut, co jakiś czas polewając indyka sosem z dna naczynia.
- Mięso z uda po ostygnięciu poszarp widelcem i polej paroma łyżkami pozostałego sosu.
- W międzyczasie poszatkuj drobno czerwoną kapustkę i zmieszaj ją z łyżką majonezu i łyżką musztardy, dodaj czarnuszkę.
- W osobnej miseczce zrób sos: zmieszaj koncentrat pomidorowy, pozostałą musztardę, sos worcestershire, cukier, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i opcjonalnie srirachę lub chilli.
- Bułki pokrój na pół i grilluj w piekarniku przez 4 minuty.
- Poszarpane mięso z indyka wrzuć na rozgrzany olej na patelni i podsmaż 5 minut do uzyskania chrupkich elementów.
- Ułóż indyka na dolnej części bułki, posmaruj sosem, możesz położyć plaster sera. Ułóż kapustę, skrop sokiem z limonki i przykryj kapelusikiem bułki.
Smacznego!