Katalog przepisów

Bułka maślana z szarpanym indykiem

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Przekąski
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 3 godz.
Składniki:
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki srirachy lub szczypta płatków chilli
  • plastry żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka sosu worcestershire
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szklanki + 1 łyżeczka oleju
  • 1/2 limonki
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • 4 bułki maślane lub brioszki
  • 1/4 małej główki czerwonej kapusty
  • 1 udo z indyka
Pobierz pdf
  • Sposób przygotowania:

    1. Wymieszaj w misce 1/3 szklanki oleju ze słodką papryką, solą i pieprzem. Włóż do powstałej marynaty skrzydło z indyka na 2 h do lodówki.
    2. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
    3. Przełóż indyka wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego i piecz (z termoobiegiem) przez 40 minut, co jakiś czas polewając indyka sosem z dna naczynia.
    4. Mięso z uda po ostygnięciu poszarp widelcem i polej paroma łyżkami pozostałego sosu.
    5. W międzyczasie poszatkuj drobno czerwoną kapustkę i zmieszaj ją z łyżką majonezu i łyżką musztardy, dodaj czarnuszkę.
    6. W osobnej miseczce zrób sos: zmieszaj koncentrat pomidorowy, pozostałą musztardę, sos worcestershire, cukier, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i opcjonalnie srirachę lub chilli.
    7. Bułki pokrój na pół i grilluj w piekarniku przez 4 minuty.
    8. Poszarpane mięso z indyka wrzuć na rozgrzany olej na patelni i podsmaż 5 minut do uzyskania chrupkich elementów.
    9. Ułóż indyka na dolnej części bułki, posmaruj sosem, możesz położyć plaster sera. Ułóż kapustę, skrop sokiem z limonki i przykryj kapelusikiem bułki.

    Smacznego!