Katalog przepisów

Chrupiące sznycle z indyka z grillowaną sałatą rzymską, serem feta i pikantnym miodem

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 40 min
Składniki:
  • 1 op. Sznycli z fileta z piersi indyka
  • 80 g bułki tartej Panko
  • 2 jajka
  • 70 g mąki pszennej
  • 1 g słodkiej papryki
  • 1 g granulowanego czosnku
  • 2 mini sałaty rzymskie
  • 40 ml miodu
  • 2 g płatków chili
  • 1 papryczka chili
  • 1 papryczka jalapeno
  • 5 ml octu jabłkowego
  • 3 gałązki tymianku
  • 100 g sera feta
  • 20 ml oleju
  • 10 g masła
  • sól i pieprz do smaku
Pobierz pdf
  • Wykonanie:

    1. Mąkę wymieszaj z solą, papryką słodką oraz czosnkiem granulowanym. Obtocz sznycle w mące z przyprawami, następnie w rozbełtanym jajku i na końcu w panko.
    2. Na patelni rozgrzej olej, roztop masło, zmniejsz ogień i smaż kotlety po 7 minut z każdej strony.
    3. Na osobnej, rozgrzanej patelni ugrilluj posmarowane olejem połówki sałaty rzymskiej również na małym ogniu przez 5-6 minut.
    4. W małym garnuszku rozgrzej olej i dosyp płatki chilli. Gdy miód zacznie bulgotać, zdejmij garnuszek z ognia i po 10 minutach dodaj ocet jabłkowy, posiekane drobno chili oraz jalapeno.
    5. Serwuj chrupiące kotlety wraz z grillowaną sałatą, całość polej pikantnym miodem, posyp pokruszonym serem feta i świeżym tymiankiem.

    Smacznego!

Inne przepisy