Indyk w panierce na ostro
-
Sposób przygotowania:
- Sznycle z indyka lekko rozbij.
- W miseczce zmieszaj mąkę̨ kukurydzianą z wodą do uzyskania gęstej zawiesiny.
- W osobnej misce zmieszaj mąkę̨ pszenną z przyprawami.
- Sznycle najpierw zanurz w zawiesinie kukurydzianej, a następnie obtocz w mące z przyprawami, mocno zagniatając.
- Nagrzej piekarnik do 200°C z naczyniem żaroodpornym w środku. Po nagrzaniu włóż masło do naczynia, i na roztopionym maśle ułóż indyka. Piecz po 12 minut z każdej strony.
- W tym czasie rozpuść masło w kąpieli wodnej i zmieszaj z pozostałymi składnikami na sos.
- Na patelni rozgrzej pozostałe masło i podsmaż̇ z każdej strony kromki tostów.
- Po wyjęciu indyka z piekarnika, zmocz go w ostrym sosie i ułóż go między dwoma kromkami pieczywa tostowego wraz z liściem sałaty (opcjonalnie). Uważaj na ostry sos!
Smacznego!
Inne przepisy
-
Filet z piersi indyka z ryżem, mango i ...
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Autor: indykpol -
Indyk w sosie orzechowym
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Autor: indykpol -
Indyk w cytrynowej marynacie
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Autor: indykpol -
Indyk w brzoskwiniowym BBQ
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Autor: indykpol