Gyros z indykiem
-
Czas przepisu nie uwzględnia marynowania mięsa
Sposób przygotowania:
- Przygotuj marynatę: wymieszaj 4 łyżki oliwy z 1 łyżką soku z cytryny, octem balsamicznym, oregano, słodką papryką, 2 wyciśniętymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem.
- Marynuj polędwiczkę z indyka przez 4-8 h.
- Przed upływem tego czasu wymieszaj jogurt grecki ze startym na dużych oczkach ogórkiem, 2 wyciśniętymi ząbkami czosnku, pozostałym sokiem z cytryny, świeżym drobno pokrojonym koperkiem, solą i pieprzem.
- Świeże warzywa pokrój w paseczki/piórka. Polędwiczkę podsmaż po 4 minuty z każdej strony, a następnie zdejmij z patelni i po lekkim ostygnięciu pokrój w paseczki.
- Placki pita przed zaserwowaniem podgrzej na patelni. Posmaruj je tzatziki, ułóż warzywa oraz indyka i złóż na zakładkę z trzech stron.
- Dodatkowo możesz zawinąć gyros w folię aluminiową lub papier do pieczenia , aby go zabezpieczyć od dołu.
Smacznego!