Katalog przepisów

Gyros z indykiem

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Przekąski
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 30 min
Składniki:
  • 1 Polędwiczka z indyka Samo dobro
  • 5 placków pita
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 cytryna (sok)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • 2 pomidory
  • 2 ogórki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 garść czarnych oliwek
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • Świeży koperek
  • sól i pieprz do smaku
Pobierz pdf
  • Czas przepisu nie uwzględnia marynowania mięsa

     Sposób przygotowania:

    1. Przygotuj marynatę: wymieszaj 4 łyżki oliwy z 1 łyżką soku z cytryny, octem balsamicznym, oregano, słodką papryką, 2 wyciśniętymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem.
    2. Marynuj polędwiczkę z indyka przez 4-8 h.
    3. Przed upływem tego czasu wymieszaj jogurt grecki ze startym na dużych oczkach ogórkiem, 2 wyciśniętymi ząbkami czosnku, pozostałym sokiem z cytryny, świeżym drobno pokrojonym koperkiem, solą i pieprzem.
    4. Świeże warzywa pokrój w paseczki/piórka. Polędwiczkę podsmaż  po 4 minuty z każdej strony, a następnie zdejmij z patelni i po lekkim ostygnięciu pokrój w paseczki.
    5. Placki pita przed zaserwowaniem podgrzej na patelni. Posmaruj je tzatziki, ułóż warzywa oraz indyka i złóż na zakładkę z trzech stron.
    6. Dodatkowo możesz zawinąć gyros w folię aluminiową lub papier do pieczenia , aby go zabezpieczyć od dołu.

    Smacznego!