Lasagne z indykiem
-
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej olej na patelni i dodaj drobno pokrojoną cebulę, a następnie pokrojone łodygi selera oraz startą na dużych oczkach marchewkę.
- Po podsmażeniu, dodaj na patelnię czosnek, a następnie zioła prowansalskie. Po 1,5 minuty dorzuć mięso mielone z indyka i rozdrobnij je.
- Gdy mięso zacznie się rumienić, wlej wino, gotuj 2-3 minuty, a następnie zalej bulionem.
- Gotuj przez kolejne 10 minut i dodaj passatę oraz koncentrat pomidorowy wraz z sosem Worcestershire. Duś minimum godzinę (a najlepiej ok. dwóch) na niewielkim ogniu. Dopraw solą i pieprzem.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- W średnim garnku rozpuść masło i podsmaż na nim mąkę do uzyskania rumianej zasmażki, cały czas mieszając. Dolej mleko nieustannie mieszając, tak aby pozbyć się grudek. Gdy sos zgęstnieje, dodaj gałkę muszkatołową i sól.
- Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą lub wyłóż papierem do pieczenia i na dnie rozprowadź warstwę sosu bolońskiego, następnie ułóż 5 płatów lasagne (mogą na siebie nachodzić), kolejną warstwę sosu bolońskiego do pokrycia płatów, warstwę beszamelu i posyp 1/3 startego sera. Powtórz warstwy, zaczynając od płatów lasagne a kończąc na serze, jeszcze dwa razy.
- Wstaw do piekarnika na 25 minut, aż ser na wierzchu będzie rumiany, a sos bulgoczący.
- Po wyjęciu z piekarnika odczekaj przynajmniej 10 minut przed pokrojeniem.
- Serwuj z listkami świeżej bazylii.
Smacznego!