Katalog przepisów

Lasagne z indykiem

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 3,5 godz.
Składniki:
  • 400 g Mięsa z indyka na kotlety Samo dobro
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 90 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 szklanka wina czerwonego (opcjonalnie)
  • 15 płatów lasagne
  • 600 ml mleka
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 170 g startego sera mozarella lub parmezan
  • sól i pieprz do smaku
Pobierz pdf
  • Sposób przygotowania:

    1. Rozgrzej olej na patelni i dodaj drobno pokrojoną cebulę, a następnie pokrojone łodygi selera oraz startą na dużych oczkach marchewkę.
    2. Po podsmażeniu, dodaj na patelnię czosnek, a następnie zioła prowansalskie. Po 1,5 minuty dorzuć mięso mielone z indyka i rozdrobnij je.
    3. Gdy mięso zacznie się rumienić, wlej wino, gotuj 2-3 minuty, a następnie zalej bulionem.
    4. Gotuj przez kolejne 10 minut i dodaj passatę oraz koncentrat pomidorowy wraz z sosem Worcestershire. Duś minimum godzinę (a najlepiej ok. dwóch) na niewielkim ogniu. Dopraw solą i pieprzem.
    5. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
    6. W średnim garnku rozpuść masło i podsmaż na nim mąkę do uzyskania rumianej zasmażki, cały czas mieszając. Dolej mleko nieustannie mieszając, tak aby pozbyć się grudek. Gdy sos zgęstnieje, dodaj gałkę muszkatołową i sól.
    7. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą lub wyłóż papierem do pieczenia i na dnie rozprowadź warstwę sosu bolońskiego, następnie ułóż 5 płatów lasagne (mogą na siebie nachodzić), kolejną warstwę sosu bolońskiego do pokrycia płatów, warstwę beszamelu i posyp 1/3 startego sera. Powtórz warstwy, zaczynając od płatów lasagne a kończąc na serze, jeszcze dwa razy.
    8. Wstaw do piekarnika na 25 minut, aż ser na wierzchu będzie rumiany, a sos bulgoczący.
    9. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj przynajmniej 10 minut przed pokrojeniem.
    10. Serwuj z listkami świeżej bazylii.

    Smacznego!

Tagi