Muszelki faszerowane indykiem, szpinakiem i ricottą
-
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzany na patelni olej wrzuć drobno posiekany ząbek czosnku, a następnie dorzuć mięso mielone z indyka i podsmaż do zarumienienia. Przełóż do miski.
- Szpinak zblanszuj. Pieczarki pokrój drobno (możesz użyć malaksera), wrzuć je na patelnię po indyku i smaż na małym ogniu aż odparuje z nich woda.
- Szpinak, pieczarki, ricotte, pół startej mozarelli, połowę startego grana padano, suszone pomidory dorzuć do miski z mięsem mielonym i zmieszaj. Powstały farsz dopraw solą oraz pieprzem i odstaw do lodówki na godzinę.
- W międzyczasie w 2 l osolonej wody ugotuj makaron wedle instrukcji na opakowaniu.
- Pokrój drobno cebulę, ząbek czosnku i po kolei wraz z ziołami prowansalskimi wrzuć do garnka na rozgrzany olej. Gdy poczujesz intensywny aromat, dolej passatę, dopraw solą i pieprzem, i duś na małym ogniu przez 20 minut.
- Po zdjęciu z ognia, dolej łyżkę oliwy.
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
- Marinarę wlej do naczynia żaroodpornego.
- Do muszelek nałóż farsz i ułóż je w naczyniu. Całość posyp pozostałymi tartymi serami mozarella i grana padano.
- Wstaw do piekarnika na 15 minut lub aż zobaczysz, że potrawa jest z wierzchu przypieczona.
- Serwuj ze świeżymi listkami bazylii.
Smacznego!