Katalog przepisów

Pieczona pierś z indyka z jesiennymi warzywami

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 45 min
Składniki:
  • 1 pierś z indyka
  • 1 kabaczek
  • 1 bakłażan
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • mała garść suszonych pomidorów w płatkach
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz kolorowy
  • kilka gałązek rozmarynu i tymianku
  • 1 łyżka syropu klonowego (lub miodu)
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta tymianku
Pobierz pdf
  • Czas przepisu - 45 minut (bez marynowania mięsa)

    Sposób przygotowania:

    1. Pierś z indyka zamarynuj w oliwie zmieszanej z syropem klonowym, czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem.
    2. Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
    3. Warzywa pokrój w plasterki i ułóż na papierze do pieczenia wraz z gałązkami rozmarynu. Skrop je sokiem z cytryny oraz oliwą i posyp solą, pieprzem i suszonymi pomidorami w płatkach.
    4. Na patelni z oliwą podsmaż z obydwu stron pierś z indyka po ok 1 minucie.
    5. Ułóż pierś na warzywach i piecz ok. 20 minut. Serwuj ze świeżymi gałązkami ziół.

    Smacznego!