Pieczone bataty z indykiem i kuskusem
-
WYKONANIE:
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
- Bataty umyj i dźgaj widelcem co pół centymetra.
- Na blasze ułóż bataty, polej olejem, posyp solą i pieprzem i wstaw do piekarnika. Piecz około 35 minut, aż batat będzie miękki, ale nie przypalony.
- W międzyczasie pokrój czosnek i suszone pomidory.
- Na rozgrzaną patelnię wlej olej z suszonych pomidorów i podsmaż czosnek, a następnie dorzuć pokrojone pomidory i mięso mielone z indyka, dolej sosu Worcestershire. Podsmaż, aż mięso się zarumieni.
- Zagotuj wodę i zalej pół szklanki kuskusu w proporcji 1:1, odstaw pod przykryciem na 5 minut.
- Pokrój czerwoną cebulę w drobną kosteczkę. Posiekaj zieloną pietruszkę.
- Indyka zmieszaj z kuskusem, pietruszką i cebulą. Upieczone ziemniaki podziab widelcem aby uzyskać kieszonkę i wypełnij ją przygotowanym farszem.
- Posyp rozdrobnionym serem feta.
Smacznego!