Katalog przepisów

Pieczone bataty z indykiem i kuskusem

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 45 min
Składniki:
  • 200 g Mięsa z indyka na kotlety Samo dobro
  • 4 nieduże bataty
  • 1 cebula czerwona
  • 10 suszonych pomidorów z zalewy
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g sera feta
  • 1/2 natki pietruszki
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1/2 szklanki kaszy kuskus
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • sól i pieprz do smaku
Pobierz pdf
  • WYKONANIE:

    1. Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
    2. Bataty umyj i dźgaj widelcem co pół centymetra.
    3. Na blasze ułóż bataty, polej olejem, posyp solą i pieprzem i wstaw do piekarnika. Piecz około 35 minut, aż batat będzie miękki, ale nie przypalony.
    4. W międzyczasie pokrój czosnek i suszone pomidory.
    5. Na rozgrzaną patelnię wlej olej z suszonych pomidorów i podsmaż czosnek, a następnie dorzuć pokrojone pomidory i mięso mielone z indyka, dolej sosu Worcestershire. Podsmaż, aż mięso się zarumieni.
    6. Zagotuj wodę i zalej pół szklanki kuskusu w proporcji 1:1, odstaw pod przykryciem na 5 minut.
    7. Pokrój czerwoną cebulę w drobną kosteczkę. Posiekaj zieloną pietruszkę.
    8. Indyka zmieszaj z kuskusem, pietruszką i cebulą. Upieczone ziemniaki podziab widelcem aby uzyskać kieszonkę i wypełnij ją przygotowanym farszem.
    9. Posyp rozdrobnionym serem feta.

    Smacznego!