Pieczone gołąbki z indykiem
-
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Z główki kapusty wytnij kłąb i wstaw do dużego garnka z osoloną wodą. Gotuj ok. 10 minut, a następnie przy pomocy łyżki zdejmij kolejne liście kapusty (możesz odciąć od nich jeszcze białą, sztywną część).
- Cebulkę zeszklij na łyżce oleju, kaszę ugotuj i ostudź.
- Mięso zmieszaj z cebulką, kaszą, przyprawami, solą i pieprzem. Zawiń farsz w liście kapusty.
- Śmietanę zmieszaj z przecierem pomidorowym i jajkiem.
- Ułóż gołąbki w naczyniu żaroodpornym, posmaruj sosem i piecz około godziny.
- Serwuj ze świeżym koperkiem oraz chrupiącym pieczywem lub ziemniaczkami puree.
Smacznego!