Katalog przepisów

Polędwiczki z indyka w balsamicznej glazurze z pomidorami i mozarellą

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Składniki:
  • ok. 400 g Polędwiczki z indyka Samo dobro
  • 1/3 szklanki octu balsamicznego
  • 1/3 łyżki cukru brązowego
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżka oleju
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 250 g mozzarelli
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku
Pobierz pdf
  • Sposób przygotowania:

    1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
    2. Polędwiczki obtocz w suszonej bazylii, oregano, soli i pieprzu, a następnie na rozgrzanym oleju podsmaż z obydwu stron do uzyskania złocistego koloru. Zdejmij z patelni.
    3. Na pozostały tłuszcz wrzuć wyciśnięty czosnek i podsmaż 2 minuty, następnie dodaj ocet i cukier. Mieszaj przez ok. 5 minut, aż glazura zgęstnieje.
    4. Pokryj polędwiczki balsamiczną glazurą, ułóż w niedużym wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym wraz z pomidorkami oraz gałązkami rozmarynu. Piecz ok. 30 minut.
    5. Na 3 minuty przed końcem pieczenia na polędwiczkach kładziemy plastry mozzarelli.
    6. Serwujemy ze świeżą bazylią.

    Smacznego!