Katalog przepisów

Południowoamerykański indyk

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Składniki:
  • 500 g Fileta z piersi indyka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 garść listków świeżej kolendry
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 2 g wędzonej papryki
  • 2 g mielonego kminu rzymskiego
  • 2 g mielonej kolendry (nasiona)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 biała cebula
  • 400 g pomidorów w puszce
  • 400 ml mleka kokosowego z puszki
  • 1 g cayenne
  • 2 g słodkiej papryki
  • 3 ząbki czosnku
Pobierz pdf
  • Wykonanie:

    1. W misce zmieszaj wyciśnięte ząbki czosnku, paprykę słodką i cayenne oraz sól i pieprz. Natrzyj powstałą mieszanką pokrojonego w duże kostki indyka i wstaw do lodówki na 30 minut.
    2. Na głębszej patelni lub w szerokim garnku rozgrzej olej i podsmaż pokrojone cebulę i paprykę, aż zmiękną. Dodaj kmin, nasiona kolendry oraz wędzoną paprykę i mieszaj kolejną minutę.
    3. Następnie wlej mleko kokosowe, pomidory, bulion wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Dopraw solą i pieprzem.
    4. Dorzuć kawałki indyka i gotuj na małym ogniu około 30 minut.
    5. Serwuj z listkami kolendry oraz ryżem.

    Smacznego!

Inne przepisy