Katalog przepisów

Pulpety z mozarellą

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 45 min
Składniki:
  • 1 op. Mięsa na kotlety z fileta z piersi indyka
  • 3 g pieprzu
  • 3 g soli
  • 125 ml bulionu drobiowego
  • 15 ml oleju
  • 12 małych kuleczek mozarelli lub 1 mozarella pokrojona na 12 kawałków
  • 3 ząbki czosnku
  • 8-10 listków świeżej bazylii
  • 5 g pieprzu cayenne
  • 125 ml mleka
  • 1 sucha kajzerka
  • 1 jajko
  • 10 g bułki tartej
  • 1 czerwona cebula
  • 10 suszonych pomidorów w zalewie
Pobierz pdf
  • Sposób przygotowania:

    1. Nagrzej piekarnik do 180°C.
    2. Suszone pomidory pokrój na małe paseczki, posiekaj drobno bazylię, cebulę oraz czosnek. Suchą kajzerkę̨ namocz w mleku.
    3. Mięso przełóż do miski i dodaj jajko oraz namoczoną kajzerkę̨. Po wymieszaniu dodaj bułkę̨ tartą, pieprz cayenne, a następnie pomidory suszone, bazylię, cebulkę̨ i czosnek. Wymieszaj dokładnie.
    4. Naczynie do pieczenia wysmaruj olejem. Nabierz mięso łyżką̨ stołową, ułóż na nim mozarellę i uformuj kuleczki – powinno wyjść́ 12. Ułóż je w naczyniu i posmaruj olejem przy pomocy pędzla.
    5. Piecz ok. 15 minut i dolewaj do naczynia bulionu drobiowego.
    6. Serwuj z ulubionymi dodatkami, my polecamy pulpety z makaronem zmieszanym z sosem z warzywami i parmezanem.

    Smacznego!

     

Tagi