Roladki z indyka
-
Składniki na 4-6 porcji
WYKONANIE:
- Umyj i obierz jabłka, przekrój je na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Skrop sokiem z cytryny.
- Śliwki pokrój w paseczki.
- Sznycle z indyka leciutko rozbij (możesz to zrobić dłonią), posól i popieprz.
- Kawałki śliwki umieść na środku sznycla, sznycel zwiń i obwiąż nicią kuchenną lub zepnij wykałaczkami.
- Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj.
- Por umyj, usuń zewnętrzną warstwę, pokrój w talarki, umieść je na sitku i przepłucz wrzątkiem.
- Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego i podsmaż roladki na złoty kolor. Odłóż je na bok. Na patelnię wrzuć cebulę, czosnek oraz pora i smaż je na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, przez około 6-8 minut. Dodaj z powrotem roladki, całość posól, popieprz i posyp słodką papryką. Dodaj wino, poczekaj aż wyparuje i wtedy dodaj bulion warzywny. Przykryj patelnię pokrywką i duś na małym ogniu około 15-20 minut, aż mięso będzie miękkie. W połowie duszenia dodaj jabłka (albo trochę później).
- Kiedy mięso będzie miękkie wyjmij roladki z patelni, a pozostały sos zmiksuj na gładka masę.
- Usuń z roladek nić albo wykałaczki, podawaj je polane sosem i posypane szczypiorkiem.
SMACZNEGO!
Inne przepisy
-
Filet z piersi indyka z ryżem, mango i ...
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Autor: indykpol