Katalog przepisów

Roladki z indyka

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Składniki:
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 szczypta słodkiej papryki
  • 1/2 szt. pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szt. posiekanego szczypiorku
  • 1 szt. małej cebuli
  • 1/4 szklanki białego wina (opcjonalnie)
  • ok. 100 g suszonych śliwek bez pestek
  • 1/2 szt. cytryny
  • 2 szt. jabłek
  • ok. 600 g sznycli z piersi indyczej
Pobierz pdf
  • Składniki na 4-6 porcji

    WYKONANIE:

    1. Umyj i obierz jabłka, przekrój je na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki. Skrop sokiem z cytryny.
    2. Śliwki pokrój w paseczki.
    3. Sznycle z indyka leciutko rozbij (możesz to zrobić dłonią), posól i popieprz.
    4. Kawałki śliwki umieść na środku sznycla, sznycel zwiń i obwiąż nicią kuchenną lub zepnij wykałaczkami.
    5. Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj.
    6. Por umyj, usuń zewnętrzną warstwę, pokrój w talarki, umieść je na sitku i przepłucz wrzątkiem.
    7. Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego i podsmaż roladki na złoty kolor. Odłóż je na bok. Na patelnię wrzuć cebulę, czosnek oraz pora i smaż je na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, przez około 6-8 minut. Dodaj z powrotem roladki, całość posól, popieprz i posyp słodką papryką. Dodaj wino, poczekaj aż wyparuje i wtedy dodaj bulion warzywny. Przykryj patelnię pokrywką i duś na małym ogniu około 15-20 minut, aż mięso będzie miękkie. W połowie duszenia dodaj jabłka (albo trochę później).
    8. Kiedy mięso będzie miękkie wyjmij roladki z patelni, a pozostały sos zmiksuj na gładka masę.
    9. Usuń z roladek nić albo wykałaczki, podawaj je polane sosem i posypane szczypiorkiem.

    SMACZNEGO!

Tagi

Inne przepisy