Katalog przepisów

Sttttraszne burgery

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Przekąski
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 40 min
Składniki:
  • ketchup, majonez
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 6 liści sałaty
  • 1 awokado
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 6 plastrów sera
  • 6 ulubionych bułeczek
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 150 g płatków kukurydzianych
  • 1 polędwiczka z indyka
Pobierz pdf
  • Sposób przygotowania:

    1. Polędwiczkę z indyka pokrój w plastry. Rozbij je (możesz nawet pięścią) na cieńsze.
    2. Dwa jajka wbij do miski, wybełtaj  i dopraw solą i pieprzem. Mąkę wymieszaj z papryką. Płatki kukurydziane wsyp do szczelnej torebki i rozbij na drobno.
    3. Plastry polędwiczki najpierw obtocz w mące, następnie w jajku i w płatkach.
    4. Rozgrzej olej na patelni i smaż z obydwu stron po dwie minuty. Przełóż chrupiące kotleciki na ręczniki papierowe i osusz z oleju.
    5. Bułki przekrój, spód posmaruj majonezem z ziołami prowansalskimi, na to ułóż liście sałaty lub awokado, a następnie kotlecika i żółty serek polany ketchupem.
    6. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i wbij  w nie wykałaczki aby moc umieścić je w kapelusiku bułki.
    7. Serwuj na ciepło lub zimno.

    Smacznego!

Inne przepisy