Katalog przepisów

Udziec z indyka pieczony z suszonymi śliwkami

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Składniki:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta soli
  • 1 łyżka curry
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 op. rodzynek
  • 1 op. suszonych śliwek
  • 1 op. suszonych moreli
  • 500 g mięsa udowego z indyka
Pobierz pdf
  • WYKONANIE:

    Pamiętaj, aby nie pozbywać się marynaty po zamarynowaniu mięsa - dzięki temu będzie można ją wykorzystać w trakcie pieczenia.
    1. Mięso udowe z indyka zalej marynatą sporządzoną z drobno pokrojonego czosnku, soli, curry, pieprzu i oliwy, odstawić na kilka godzin.
    2. Mięso po marynowaniu lekko podsmaż, przełóż do brytfanny, wymieszaj z wypłukanymi suszonymi owocami, dodaj oliwę z marynaty, trochę wody, aby mięso i owoce nie były za suche. Ilość owoców oraz wielkość pokrojonych owoców zależy od indywidualnych upodobań.
    3. Brytfannę przykryj i wstaw do piekarnika, piecz około godziny. W trakcie pieczenia sprawdź, czy nie trzeba jeszcze dodać wody.

    SMACZNEGO!

     

Tagi

Inne przepisy