Katalog przepisów

Zrazy z indyka

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Składniki:
  • 5 Sznycli z fileta z piersi indyka Samo dobro
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • 150 ml białego wina
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 1 biała cebula
  • 50 g pomidorów suszonych
  • 50 g musztardy sarepskiej
  • 2 średnie ogórki kwaszone
Pobierz pdf
  • Sposób przygotowania:

    1. Sznycle z indyka lekko rozbij na cienkie kotlety.
    2. Ogórka pokrój wzdłuż w grube słupki, cebulę w piórka, a suszone pomidory w paski.
    3. Musztardą posmaruj kotlety, przy jednej krawędzi ułóż ogórka, pomidory, pół cebuli i zawiń. Zabezpiecz wykałaczką.
    4. Rozgrzej olej na patelni i ułóż na niej zrazy. Obsmaż je do zarumienienia z każdej strony, a następnie dodaj resztę cebuli. Wlej wino i duś przez 5 minut.
    5. Dodaj łyżkę miodu i tymianek. Zalej całość bulionem i duś przez 15 minut.
    6. Serwuj z ziemniaczkami puree i ulubioną surówką lub duszoną kapustką. Pamiętaj o wyjęciu wykałaczek przed spożyciem!

    Smacznego!