Smaczna kuchnia

Dieta dla osób z podwyższonym cholesterolem

06.03.2012

Osoby z podwyższonym cholesterolem powinny unikać spożywania tłustych mięs (wieprzowina), zastępując je mięsem drobiowym. Należy również włączyć do swojej diety warzywa i owoce (ok. 700 g w ciągu doby), będące źródłem błonnika pokarmowego.

Śniadanie (do wyboru jedno z poniższych)

  • Kanapki z sałatką: pieczywo mieszane z margaryną miękką (ze stenolami roślinnymi), polędwicą miodową, do tego sałatka z pomidorów z cebulką, a do picia zielona herbata
  • Bułka z kiełbaską: bułka grahamka posmarowana miękką margaryną ze stenolami roślinnymi z kiełbasą krakowską suchą i kiełkami soi, a do picia sok pomidorowy
  • Owsianka: płatki owsiane (najlepiej przez noc namoczone w wodzie) z jogurtem naturalnym, jabłkiem (ze skórką) pokrojonym w kosteczkę i rodzynkami, a do picia zielona herbata

II śniadanie (do wyboru jedno z poniższych)

  • Kanapeczki z twarożkiem: pieczywo ryżowe z pastą z sera twarogowego z rzodkiewką i szczypiorkiem, a do picia sok z marchwi
  • Fioletowy koktajl: kefir z jagodami i malinami
  • Czerwony koktajl: zmiksowana papryka czerwona oraz obrany burak i jabłko

Obiad (do wyboru jedno z poniższych)

  • Kapuśniak, ziemniaki z koperkiem, nuggetsy z kurczaka z kwasami omega 3 i omega-6, surówka z selera, papryki, kukurydzy, jabłka i marchewki z oliwą oraz kompot z suszonych śliwek
  • Makaron z kurczakiem (pierś z kurczaka 100 g, makaron świderki 50 g,1 mały fenkuł (koper włoski), olej rzepakowy 1 łyżeczka, sól, pieprz, zioła prowansalskie

    Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pierś obsypać ziołami i upiec w piekarniku na złocisty kolor. Fenkuł pokroić na talarki, krótko podsmażyć na patelni na oleju rzepakowym. Trzymać w cieple. Upieczoną pierś pokroić na kawałki, wymieszać z fenkułem i makaronem.

  • Pieczony dorsz: z fileta z dorsza usunąć skórę, oprószyć go solą i pieprzem, skropić oliwą, obłożyć plasterkami cytryny, posypać natką pietruszki. Całość zawinąć w folię i upiec w piekarniku. Zjeść z brązowym ryżem i sałatką z cukinii oraz papryki (cukinię pokroić na talarki i krótko, ok. 2 min. przetrzymać we wrzącej wodzie).

Podwieczorek (do wyboru jedno z poniższych)

  • Jogurt jabłkowy z kiełkami pszenicy: pół jabłka zetrzeć albo zmiksować z jogurtem naturalnym; wymieszać z kiełkami pszenicy; dodać łyżeczkę miodu i szczyptę cynamonu
  • Grejpfrut i kilka orzechów włoskich
  • Garść pestek z dyni

Kolacja (do wyboru jedno z poniższych)

  • Kurczak z warzywami
  • Zapiekanka z indyka z karczochami
  • Kanapka na ciepło
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl

Tagi

lista aktualności