Smaczna kuchnia
Jadłospis dla pięknych włosów
06.03.2012
Zanim zaczniesz wydawać fortunę na drogie kosmetyki mające poprawić stan twoich włosów, spróbuj zmienić swoją dietę. Menu bogate w żelazo, białko, miedź, krzem, witaminy z grupy B, witaminę A, czy nienasycone kwasy tłuszczowe z pewnością podziała na włosy jak najlepsza odżywka....
Śniadanie (do wyboru z poniższych)
- Kanapka z pasztetem z kurczaka (chleb typu graham, pasztet drobiowy, pomidor, natka pietruszki)
- Owsianka z suszonymi śliwkami (mleko, płatki owsiane, tarte jabłko, suszone śliwki, do posypania - cynamon)
- Pyszny jogurt z truskawkami, prażonymi migdałami i granolą (jogurt naturalny zmiksowany z mrożonymi truskawkami, łyżka miodu, płatki śniadaniowe typu granola, prażone płatki migdałów)
II śniadanie (do wyboru z poniższych)
- Napój sojowy (waniliowy albo naturalny) zmiksowany ze szklanką malin, kilka migdałów
- Kanapeczka z pastą twarożkową (pełnoziarniste pieczywo chrupkie, twaróg, rzodkiewki, koperek, otręby pszenne, jogurt naturalny, pieprz)
- Bułka z polędwicą (bułka z ziarnami dyni, posmarowana łyżeczką masła, z 2 plasterkami polędwicy drobiowej, z papryką czerwoną)
Obiad (do wyboru z poniższych)
- Bitki cielęce z kaszą gryczaną i duszonymi buraczkami
- Wątróbka z owocami i ziemniaki
- Ryba gotowana na parze (filety z ryby np. dorsza skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem; na filetach ułożyć po grudce masła; po ugotowaniu na parze posypać pietruszką) podawać z brązowym ryżem i surówką z marchwi (marchew, jabłko, rodzynki, oliwa, sól, cukier)
Podwieczorek (do wyboru z poniższych)
- Sałatka owocowa z jabłka z sosem jogurtowym (jabłko, ciemne winogrona, prażone pestki z dyni; sos: jogurt naturalny, łyżka miodu, pół łyżeczki curry, pół łyżeczki imbiru)
- Sałatka owocowa z miętową nutą (kiwi, ciemne winogrona, papaja, łyżka miodu, siekane listki mięty)
- Surówka z cykorii, selera i jabłka (cykorię pokroić w paski, ogórek kiszony, kawałek selera i jabłko zetrzeć na tarce, wymieszać z oliwą, szczypta cukru i soli)
Kolacja (do wyboru z poniższych)
- Sałatka nicejska z tuńczykiem
- Kolorowa sałatka z piersi kurczaka
- Indyk w salsie pomarańczowej z awokado
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|