Smaczna kuchnia
Przykładowy jadłospis diety opartej o niski indeks glikemiczny
Dieta oparta o niski indeks glikemiczny (IG)* polega na spożywaniu takich cukrów, które są wolno wchłaniane i przyczyniają się do najmniejszych wahań poziomu glukozy i insuliny we krwi.
Dieta ta dodatkowo pozwala: obniżyć masę ciała, pozbyć się tkanki tłuszczowej, ograniczyć napady głodu, przyspieszyć metabolizm.
Do picia, jak zawsze, niegazowana woda mineralna, zielona herbata, czerwona herbata, napary ziołowe.
Śniadanie
tost z pieczywa pełnoziarnistego z awokado, szynką drobiową z indyka (Filet Specjał) i pomidorem
albo
płatki owsiane z jedną łyżką jagód i jogurtem naturalnym
albo
kasza jaglana ugotowana na mleku roślinnym z 2-3 suszonymi daktylami, orzechami laskowymi i kurkumą, jedzona z pokrojonym jabłkiem ze skórką, posypana cynamonem
II śniadanie
jabłko i kilka migdałów
albo
garść suszonych moreli
albo
szklanka soku warzywnego
Obiad
ryba pieczona w folii z plasterkami cytryny i białym pieprzem jedzona z surówką z kiszonej kapusty, marchewki i jabłka z odrobiną oliwy oraz amarantus
albo
spaghetti bolognaise (makaron ugotowany al’dente) z mielonym mięsem z indyka (np. Mięso z indyka na kotlety Samo dobro) i sałatą polaną octem balsamicznym
albo
roladki z piersi kurczaka nadziewane niskotłuszczową mozzarellą z pieczonymi frytkami z batatów
Podwieczorek
warzywa z humusem
albo
kromka pieczywa razowego z masłem orzechowym i małym jabłkiem
albo
kilka orzechów brazylijskich
Kolacja
burger z bułki grahamki ze zgrillowaną piersią z indyka, cebulką i pomidorem, jedzony z sałatą w sosie winegret
albo
zupa krem z pomidorów i cieciorki z pastą tahini
albo
sałatka z tuńczykiem w sosie własnym, czerwoną fasolką, kiszonym ogórkiem, czerwoną cebulą, żółtą papryką i jogurtem naturalnym
*pojęcie IG tłumaczy artykuł: Indeks glikemiczny, czyli jak to jeść