Smaczna kuchnia
Przykładowy jadłospis przy nadciśnieniu
W diecie przy nadciśnieniu tętniczym ograniczamy tłuszcze zwierzęce, jemy więc chude mięso, np. z indyka. Zmniejszamy też spożycie soli kuchennej. Tradycyjną sól, zawierającą sód, zastępujemy solą potasową oraz przyprawami (czosnkiem, majerankiem, bazylią, pietruszką, koperkiem).
Śniadanie (do wyboru z poniższych)
- Kanapka z polędwicą: kromka razowego pszennego pieczywa z margaryną ze stenolami roślinnymi, polędwicą z indyka i papryką czerwoną, a do picia sok z czarnych porzeczek
- Kanapka z szynką i sałatką: chleb żytni razowy (2 kromki), margaryna ze stenolami roślinnymi (łyżeczka), szynka drobiowa, sałatka: pomidor z odrobiną cebulki, sałatą i koperkiem oraz łyżeczką oliwy, a do picia kefir naturalny 0,5%
- Jogurt z płatkami: jogurt naturalny, płatki owsiane, morele, truskawki
II śniadanie (do wyboru z poniższych)
- Sałatka owocowa (mandarynka, kiwi, truskawki, banan, prażone płatki migdałowe)
- Koktajl jagodowy: jogurt naturalny 2%, czarne jagody, łyżeczka miodu
- Kanapka z twarogiem: chleb graham (kromka), ser twarogowy chudy, rzodkiewka, koperek
Obiad (do wyboru z poniższych)
- Barszcz czysty + filet z indyka z grilla z makaronem razowym i brokułami posypanymi sezamem, a do picia sok pomidorowy
- Łosoś w sosie ziołowo-musztardowym:
łosoś (100 g)
jogurt (50 g)
musztarda (łyżeczka)
posiekane: koperek, pietruszka nać, bazylia
Połączyć jogurt z musztardą, koperkiem, natką pietruszki i bazylią. Posmarować tą marynatą łososia. Zapiekać w piekarniku ok. 20 min. w 200˚C. Podawać z ryżem brązowym i fasolką szparagową z wody, a do picia sok pomidorowy.
- Roladki z indyka: sznycle z indyka, mozarella, zioła prowansalskie; ziemniaki; sałatka: szpinak, papryka czerwona i żółta, olej rzepakowy, a do picia herbatka rumiankowa
Podwieczorek (do wyboru z poniższych)
- Jogurt naturalny posypany cynamonem
- Duże jabłko
- Kubek kakao i kilka orzechów włoskich
Kolacja
- Sałatka z kurczakiem (mieszanka sałat, upieczona pierś z kurczaka, pomidorki koktajlowe, łyżka oliwy) z kromką chleba razowego, a do picia herbatka z dzikiej róży
- Sałatka z indyka i brzoskwiń: pieczona pierś z indyka 100 g, rukola 10 dkg, radicchio 10 g, brzoskwinia pokrojona na ósemki, zapiekana 2 min. w 200˚C, pomidorki koktajlowe 4 szt., cebula ok. 20 g, sos: połączyć łyżkę soku z cytryny, łyżkę miodu, sól, biały pieprz i 2 łyżki oliwy; sosem polać sałatkę
- Kanapka z pastą z tuńczyka
tuńczyk w sosie własnym - puszka
jabłko
seler naciowy - 3 łodygi
suszona żurawina - łyżka
orzechy włoskie - 6 szt.
2 łyżki jogurtu naturalnego
koperek
Żurawinę zalać wrzątkiem na kilka minut, przepłkać zimną wodą. Tuńczyka osączyć, rozdrobnić. Obrane jabłko zetrzeć na grubej tarce. Seler pokroić w plasterki. Orzechy i koperek posiekać. Wszystkie składniki połączyć z jogurtem i wymieszać.
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|