Smaczna kuchnia
Przykładowy jadłospis w chorobie refluksowej przełyku
W chorobie refluksowej przełyku, to co jemy ma duże znaczenie, ponieważ może nasilać lub łagodzić objawy towarzyszące chorobie. Zalecenia dietetyczne zostały opisane w tekście "Dieta w chorobie refluksowej przełyku". Poniżej znajduje się przykładowy jadłospis, pokazujący jakie potrawy i produkty spożywcze można jeść. Należy pamiętać, że nawet jeżeli produkt należy do żywności dopuszczonej w tej diecie, to zawsze powinniśmy się kierować indywidualnymi odczuciami i nie jeść tego, co nasila nasze dolegliwości.
Śniadanie
pieczywo pszenne z masłem i szynką drobiową (np. Szynką delikatesową z piersi kurczaka) i z sałatą
albo
jajko na miękko z bułką grahamką; obrane jabłko
albo
waniliowy pudding ryżowy na mleku z jagodami
do picia: herbatka z lipy
II śniadanie
koktajl z mleka sojowego z gruszką, kilka migdałów
albo
kanapka z twarogiem i miodem
albo
kawałek piernika i obrane jabłko
do picia: kawa zbożowa z mlekiem
Obiad
zrazy duszone z mięsa z indyka z kaszą jęczmienną (np. mazurską) i duszona na odrobinie masła klarowanego cukinia
albo
potrawka z kurczaka z puree z batatów i surówką z jabłka i marchewki ze śmietaną zawierająca 12% tłuszczu
albo
zapiekanka z cukinii i mielonej cielęciny z duszonymi buraczkami
do picia: woda mineralna zwierająca więcej niż 50 mg magnezu w litrze
Podwieczorek
kefir
albo
jogurt zmiksowany z bananem
albo
jabłko pieczone z twarożkiem i powidłami śliwkowymi
do picia: herbatka z lipy
Kolacja
zupa-krem z warzyw zabielana śmietaną zawierająca 12% tłuszczu
albo
kopytka z twarogiem jedzone z sałatką z pieczonej dyni i kabaczka
albo
pstrąg pieczony razem z marchewką i pietruszką w pergaminie
do picia: herbatka z melisy
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|