Smaczna kuchnia

Przykładowy jadłospis w chorobie refluksowej przełyku

01-12-2015

W chorobie refluksowej przełyku, to co jemy ma duże znaczenie, ponieważ może nasilać lub łagodzić objawy towarzyszące chorobie. Zalecenia dietetyczne zostały opisane w tekście "Dieta w chorobie refluksowej przełyku". Poniżej znajduje się przykładowy jadłospis, pokazujący jakie potrawy i produkty spożywcze można jeść. Należy pamiętać, że nawet jeżeli produkt należy do żywności dopuszczonej w tej diecie, to zawsze powinniśmy się kierować indywidualnymi odczuciami i nie jeść tego, co nasila nasze dolegliwości.

Śniadanie

pieczywo pszenne z masłem i szynką drobiową (np. Szynką delikatesową z piersi kurczaka) i z sałatą

albo

jajko na miękko z bułką grahamką; obrane jabłko

albo

waniliowy pudding ryżowy na mleku z jagodami

do picia: herbatka z lipy

II śniadanie

koktajl z mleka sojowego z gruszką, kilka migdałów

albo

kanapka z twarogiem i miodem

albo

kawałek piernika i obrane jabłko

do picia: kawa zbożowa z mlekiem

Obiad

zrazy duszone z mięsa z indyka z kaszą jęczmienną (np. mazurską) i duszona na odrobinie masła klarowanego cukinia

albo

potrawka z kurczaka  z puree z batatów i surówką z jabłka i marchewki ze śmietaną zawierająca 12% tłuszczu

albo

zapiekanka z cukinii i mielonej cielęciny z duszonymi buraczkami

do picia: woda mineralna zwierająca więcej niż 50 mg magnezu w litrze

Podwieczorek

kefir

albo

jogurt zmiksowany z bananem

albo

jabłko pieczone z twarożkiem i powidłami śliwkowymi

do picia: herbatka z lipy

Kolacja

zupa-krem z warzyw zabielana śmietaną  zawierająca 12% tłuszczu

albo

kopytka z twarogiem jedzone z sałatką z pieczonej dyni i kabaczka

albo

pstrąg pieczony razem z marchewką i pietruszką w pergaminie

do picia: herbatka z melisy

dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl

Tagi

lista aktualności