Smaczna kuchnia
Przykładowy jadłospis w przewlekłym zapaleniu trzustki
23.10.2013
- W diecie należy zwrócić szczególną uwagę na ograniczenie ilości tłuszczu i błonnika pokarmowego.
- Zaleca się spożywanie 5-6, małych objętościowo posiłków – stąd tradycyjny dwudaniowy obiad można trochę rozciągnąć w czasie i osobno zjeść zupę, osobno drugie danie.
- Nie wolno jeść zimnych potraw, ani pić zimnych napojów.
- Alkohol jest bezwzględnie zabroniony.
I śniadanie
do wyboru z poniższych:
- pieczywo pszenne, pstrąg upieczony w folii, ogórek kiszony obrany ze skórki; kawa z mlekiem;
- jogurt naturalny zawierający 1,5% tłuszczu z miodem i otrębami pszennymi, bułka pszenna posmarowana małą ilością masła, mandarynka; słaba herbata z cytryną;
- pieczywo pszenne, polędwica drobiowa (np. polędwica miodowa Indykpol), pomidor bez skórki i pestek, ½ szklanki maślanki; napar z rumianku;
II śniadanie
do wyboru z poniższych:
- pieczywo pszenne z chudym twarogiem i miodem; sok pomarańczowy;
- bułka pszenna z pasztetem drobiowym (zrobionym w domu z chudego mięsa albo np. Pasztetu Dworskiego Indykpol) i małym kawałkiem papryki; kawa zbożowa z mlekiem;
- pieczywo pszenne z szynką drobiową (np. Guliwer Indykpol) i sałatą; napar z dzikiej róży;
Obiad
do wyboru z poniższych:
- krupnik (z kaszą drobnoziarnistą); puree z ziemniaków z odrobiną mleka zawierającego 1,5% tłuszczu, pierś z indyka pieczona w folii (z odrobinką masła i ziołami), surówka z drobno startej marchwi i jabłka z jogurtem naturalnym zawierającym 1,5% tłuszczu; kompot owocowy;
- zupa krem z buraków; dorsz w sosie cynamonowym* z puree z dyni posypany natką pietruszki; domowa galaretka owocowa;
- zupa krem z pomidorów z grzankami; potrawka z kurczaka z kaszą krakowską i duszona cukinia bez skórki; kisiel owocowy skropiony mlekiem;
Podwieczorek
do wyboru z poniższych:
- pieczone jabłko z dżemem bez pestek;
- jogurt owocowy zawierający 1,5% tłuszczu;
- kubek kakao (kakao jest dozwolone tylko od czasu do czasu);
Kolacja
do wyboru z poniższych:
- biały ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem, polany jogurtem zawierającym 1,5% tłuszczu; sok grejpfrutowy;
- zapiekanka z ziemniaków i drobiowego mięsa mielonego (np. Samo Dobro Indykpol); sok z czarnej porzeczki;
- pierogi ruskie; mleko z miodem
*Dorsz w sosie cynamonowym (2 porcje) Składniki: 200 g filetów z dorsza, marchewka, ½ pietruszki, 4 łyżki mleka zawierającego 1,5% tłuszczu, 1 łyżka oleju rzepakowego, 2 łyżeczki mąki (najlepiej krupczatki), cynamon, sól. Wykonanie: warzywa umyj, obierz, pokrój w plasterki, włóż do rondla. Filety z ryby opłucz, ułóż na warzywach, wlej ok. ½ szklanki gorącej wody. Rondel przykryj pokrywką, filety gotuj ok. 10 minut. Ugotowane filety wyjmij z rondla razem z warzywami. Pozostały płyn wymieszaj z mlekiem, olejem oraz mąką – zagotuj (niech lekko zgęstnieje). Dopraw solą i cynamonem. Rybę podawaj polaną otrzymanym sosem. |
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|