Zdrowie i uroda
Dieta MIND – jadłospis na siedem dni
Dieta MIND obniża ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera, usprawnia prace mózgu, a przy okazji zmniejsza prawdopodobieństwo rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. W jej skład powinny wchodzić: warzywa zielonoliściaste, inne warzywa, owoce jagodowe, orzechy, nasiona roślin strączkowych, zbożowe produkty pełnoziarniste, ryby, drób, oliwa i wino (więcej na temat tej diety znajdziecie tutaj).
W poniższych propozycjach posiłków jest sporo wszystkiego, ponieważ chciałam pokazać, jak urozmaicony może być jadłospis. Jednak w diecie MIND nie trzeba ściśle trzymać się przepisów, czy rozpisek. Można jeść tę samą owsiankę przez dwa dni z rzędu albo zamiast różnych owoców jagodowych zjadać tylko borówki. Sos winegret może być w wersji podstawowej, bez skórki pomarańczowej. Miks sałat zastąpi zwykła sałata, itd.
Pamiętajcie również o piciu wody.
Śniadania
- Owsianka na napoju roślinnym/mleku/jogurcie z orzechami laskowymi i borówkami, z kurkumą, imbirem i kardamonem
- Gryczanka z migdałami, malinami i cynamonem
- Komosa ryżowa (quinoa) z jagodami i orzechami włoskimi z kurkumą
- Jaglanka z truskawkami i z pestkami słonecznika z kardamonem i imbirem
- Jajko na miękko, pieczywo razowe, sałata i pomidory w sosie winegret
- Kanapki z chleba typu graham z szynką z indyka i sałatką z pomidorów i kiszonych ogórków z oliwą
- Kanapka razowa z twarożkiem z jogurtem naturalnym, zielonym ogórkiem, szczypiorkiem, rzodkiewką i kiełkami
Drugie śniadanie
- Koktajl z jarmużu, gruszki i banana
- Koktajl z natki pietruszki, jabłka i cytryny
- Miks sałat z czerwoną papryką, pestkami słonecznika, kiełkami z sosem winegret
- Smoothie z jogurtu (kokosowego lub zwykłego), mango i pomarańczy
- Koktajl z kefiru i śliwek suszonych
Obiad
- Pierś z indyka pieczona w rękawie z odrobiną masła i ziołami, brokuły na parze, frytki z batatów pieczone w piekarniku (równolegle z piersią)
- Zupa z soczewicy ze szpinakiem i marchewką, przyprawiona na styl arabski kminem rzymskim i mielonymi nasionami kolendry
- Ryba (na przykład halibut) w papilotach, pieczona z warzywami krojonymi w słupki (marchewką, cukinią, papryką oraz natką pietruszki i/lub rozmarynem), kasza pęczak
- Łosoś pieczony z plasterkami cytryny, razowy makaron, szpinak duszony z czosnkiem
- Gulasz z udźca z indyka, fasolka szparagowa, kasza gryczana
- Warzywne ratatouille z bagietką żytnią
- Curry z ciecierzycy (z passatą pomidorową i mlekiem kokosowym) z długoziarnistym brązowym ryżem ugotowanym z kardamonem, kurkumą i cynamonem, jedzone z sałatą w sosie winegret ze startą skórką pomarańczy i miodem
Kolacja
- Zupa krem ze szpinaku z pokrojoną w kostkę pieczoną piersią z indyka
- Zupa krem z dyni z gruszką, podawana z pestkami dyni
- Zupa krem z pieczonej cukinii z bazylią
- Hummus z warzywnymi paluszkami (z selera naciowego, marchewki, papryki, zielonego ogórka) i oliwą
- Rukola z mozzarellą i pomidorami, bazylią, skropione oliwą cytrynową; bagietka żytnia
- Sałatka z tuńczykiem, roszponką, awokado i oliwkami, jedzona z pieczywem razowym
- Guacamole na grzance z razowego chleba, z pomidorem i posypką ze zmielonego siemienia lnianego i sezamu
Dodatkowo: codzienny kieliszek czerwonego wina (o objętości maksymalnie 150 ml).
dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych. Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia. |
Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl |
---|