Katalog przepisów

Bataty z indykiem BBQ

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Przekąski
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Składniki:
  • 500 g fileta z piersi z indyka
  • 4 średnie bataty
  • 1/2 brokuła
  • 2 małe czerwone cebule
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 120 ml ulubionego sosu BBQ
  • 80 g sera gouda
  • 10 ml oleju + 5 ml do smarowania
  • 2 g przyprawy harissa
  • 1 g cayenne
  • sól i pieprz do smaku
Pobierz pdf
  • Wykonanie:

    1. Nagrzej piekarnik do 180⁰C. Ułóż bataty na blasze, posmaruj je olejem i nakłuj je parokrotnie widelcem z wierzchu. Piecz około 40 minut, aż będą miękkie w środku.
    2. Pierś́ z indyka pokrój i zmieszaj z przyprawami: harissą, cayenne, solą i pieprzem.
    3. Rozgrzej pozostały olej na patelni i smaż mięso przez 10 minut na średnim ogniu.
    4. W międzyczasie zblanszuj brokuła, odcedź kukurydzę z puszki, posiekaj cebulkę.
    5. Indyka poszarp na mniejsze kawałki przy pomocy dwóch widelców i zalej sosem bbq, podgrzej na patelni, następnie wyłącz ogień i zmieszaj z pozostałymi przygotowanymi składnikami oraz z większością startej goudy.
    6. Zrób nacięcia pośrodku batatów i ugnieć miąższ widelcem tworząc wgłębienie.
    7. Nałóż farsz do batatów i posyp resztą sera.
    8. Piecz 10 minut w 18⁰C.
    9. Serwuj z natką pietruszki.

    Smacznego!

Inne przepisy