Bataty z indykiem BBQ
-
Wykonanie:
- Nagrzej piekarnik do 180⁰C. Ułóż bataty na blasze, posmaruj je olejem i nakłuj je parokrotnie widelcem z wierzchu. Piecz około 40 minut, aż będą miękkie w środku.
- Pierś́ z indyka pokrój i zmieszaj z przyprawami: harissą, cayenne, solą i pieprzem.
- Rozgrzej pozostały olej na patelni i smaż mięso przez 10 minut na średnim ogniu.
- W międzyczasie zblanszuj brokuła, odcedź kukurydzę z puszki, posiekaj cebulkę.
- Indyka poszarp na mniejsze kawałki przy pomocy dwóch widelców i zalej sosem bbq, podgrzej na patelni, następnie wyłącz ogień i zmieszaj z pozostałymi przygotowanymi składnikami oraz z większością startej goudy.
- Zrób nacięcia pośrodku batatów i ugnieć miąższ widelcem tworząc wgłębienie.
- Nałóż farsz do batatów i posyp resztą sera.
- Piecz 10 minut w 18⁰C.
- Serwuj z natką pietruszki.
Smacznego!
Inne przepisy
-
Indyk w brzoskwiniowym BBQ
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Autor: indykpol -
Quesadilla z indykiem
Kategoria: Przekąski
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Autor: indykpol