Katalog przepisów

Indyk w brzoskwiniowym BBQ

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Składniki:
  • 1 op. Uda z indyka Samo Dobro
  • 1 pęk szparagów zielonych
  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 1 garść posiekanego koperku
  • Sól i Pieprz do smaku
  • 4 szt. brzoskwiń pokrojonych w plastry
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
  • 1 łyżka rafinowanego oleju rzepakowego
  • 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 2 łyżki brązowego cukru
Pobierz pdf
  • Wykonanie

    1. Na rozgrzany olej na patelni wrzuć brzoskwinie oraz cebule.
    2. Posyp cukrem, dolej ocet i poczekaj aż brzoskwinie i cebula zmiękną. Posyp płatkami chilli i zostaw na niewielkim ogniu jeszcze przez 2 minuty.
    3. W międzyczasie natrzyj mięso solą i pieprzem.
    4. Na rozgrzanego grilla wrzuć indyka i grilluj przez ok 45 minut.
    5. Po upływie tego czasu lub gdy uznasz, że udo jest prawie gotowe, posmaruj je chutneyem i połóż z powrotem na grilla na kolejne 15-20 minut.
    6. Szparagi zblanszuj, a ziemniaki ugotuj. Zblanszowane szparagi wrzuć na grilla na 10 minut przed upływem czasu grillowania mięsa.
    7. Młode ziemniaki podaj z masłem i koperkiem.
    8. Szparagi polej gęstym octem balsamicznym.

    SMACZNEGO!

     

Tagi

Inne przepisy