Katalog przepisów

Quesadilla z indykiem

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Przekąski
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Składniki:
  • 1 Polędwiczka z indyka
  • sól i pieprz do smaku
  • 5 g listków kolendry
  • 20 g masła
  • 10 ml miodu
  • 70 ml ulubionego sosu BBQ
  • 200 g tartego sera typu cheddar
  • 150 g czarnej (lub czerwonej) fasoli z puszki
  • 170 g kukurydzy z puszki
  • 3 papryczki jalapeño
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2 g płatków chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 ml soku z cytryny
  • 2 g kminu rzymskiego
  • 20 g koncentratu pomidorowego
  • 100 g krojonych pomidorów
  • 2 kukurydziane tortille lub 2 pszenne wrapy
  • 2 g przyprawy harissa
Pobierz pdf
  • Wykonanie:

    1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Indyka natrzyj przyprawą harissa i wstaw w naczyniu żaroodpornym do piekarnika na 30 minut.
    2. W międzyczasie zblenduj krojone pomidory, wraz z koncentratem, sokiem z cytryny, czosnkiem, kminem, oraz płatkami chili, do uzyskania konsystencji pasty.
    3. Pokrój paprykę czerwoną, jalapeno i cebulę w kosteczkę.
    4. Na patelni roztop masło i smaż warzywa aż zmiękną. Dodaj odsączoną kukurydzę i fasolę, a następnie pokrojonego lub poszarpanego indyka. Dolej na patelnię sos bbq oraz miód i mieszaj jeszcze 2 minuty. Zdejmij farsz z patelni.
    5. Na każdym wrapie rozsmaruj pastę z pomidorów i ułóż farsz oraz tarty ser. Złóż na pół.
    6. Na tej samej patelni podsmaż tortille po 2 minuty z każdej strony. Pokrój je na 3 trójkąty. Serwuj posypane kolendrą oraz z kawałkami limonki. 

    Smacznego!

Inne przepisy