Burgery z indyka
-
Wykonanie:
- Cebulę pokrój w krążki, a następnie wrzuć ją na roztopione masło na patelni. Dopraw solą i pieprzem i smaż na małym ogniu około 20 minut, mieszając często, aż cebula zbrązowieje i skarmelizuje się.
- Dolej ocet balsamiczny i mieszaj jeszcze przez 2-3 minuty. W międzyczasie zmieszaj majonez z oliwą, sokiem z cytryny, wyciśniętym czosnkiem, szczyptą soli i świeżo zmielonym pieprzem.
- Mięso z indyka podziel na trzy równe porcje i uformuj burgery. Posyp je solą i pieprzem z każdej strony.
- Na patelni roztop masło i smaż kotlety na średnim ogniu przez 4 minuty z każdej strony.
- Następnie na każdym połóż plaster sera, zmniejsz ogień i przykryj pokrywką na około 1 minutę.
- Bułki przekrój na pół i grilluj na patelni przez 1 minutę, aż zarumienią się. Na spód bułki połóż kotlet z serem, następnie karmelizowaną cebulę, a górną część bułki obficie posmaruj sosem.
Smacznego!
Inne przepisy
-
Burgery z indyka z chutneyem z mango i cebuli
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 30 min
Autor: indykpol -
Burger deluxe z indykiem
Kategoria: Przekąski
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 45 min
Autor: indykpol