Cukiniowa lasagna indykiem
-
Sposób przygotowania:
- Cukinie umyj i pokrój w cienkie plastry, świetnie do tego sprawdzi się mandolina, łopatka do sera lub obieraczka. Posól plastry, a gdy puszczą sok – opłucz i osusz. Opcjonalnie możesz je wygrillować w piekarniku i dzięki temu uzyskać jeszcze lepszy smak.
- Rozgrzej oliwę na patelni, zeszklij cebulę, dodaj startą marchew i drobno pokrojoną nać selera, a następnie czosnek i mięso. Dolej sos worcestershire, doprawy solą i pieprzem. Gdy mięso się zarumieni, zalej je passatą i dodaj posiekane świeże zioła. Po 20 minutach gotowania i mieszania sos powinien być gęsty.
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni z termoobiegiem.
- W osobnym garnuszku rozpuść masło i dosyp mąkę. Na powstałą zasmażkę stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając. Dodaj gałkę, sól i pieprz. Zdejmij z gazu, gdy beszamel widocznie zgęstnieje.
- Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą, ułóż na dnie warstwę cukinii, potem warstwę mięsa, beszamel. Powtarzaj warstwy dwukrotnie i posyp mozarellą. Piecz ok. 30 minut.
Smacznego!
Inne przepisy
-
Lasagne z indykiem
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 3,5 godz.
Autor: indykpol