Katalog przepisów

Grillowane sznycle z indyka w stylu hawajskim

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 30 min
Składniki:
  • 350 g Sznycli z fileta z piersi indyka Samo dobro
  • 1/2 całego ananasa lub z puszki (6 krążków)
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1/4 szklanki soku z ananasa
  • 200 g ryżu basmanti
  • 100 ml wody
  • świeża kolendra
  • opcjonalnie: jalapeno
  • sól i pieprz do smaku
Pobierz pdf
  • Czas przepisu nie uwzględnia marynowania mięsa

    Sposób przygotowania:

    1. Połowę̨ puszki mleka kokosowego wlej do miski, wyciśnij do niej ząbki czosnku i dodaj sos sojowy, ketchup, cukier, sok z ananasa, sól, pieprz.
    2. Do powstałej marynaty włóż sznycle z indyka i marynuj przez noc.
    3. Rozpal grilla do uzyskania temperatury 180-200 stopni.
    4. Do garnka wlej mleko kokosowe i wodę̨, dopraw solą i pieprzem, a następnie do zagotowanej mieszanki wsyp ryż. Gotujemy ok. 10 minut.
    5. Ananasa pokrój w krążki (lub wyjmij z puszki) i wraz ze sznyclami ułóż na kratce grilla. Grilluj po 4 minuty z każdej strony.
    6. Gotowe sznycle i plastry ananasa ułóż na aksamitnym ryżu i posyp świeżą̨ kolendrą. Możesz również̇ dodać́ pokrojone papryczki jalapeno.

    Smacznego!

     

Inne przepisy