Katalog przepisów

Sznycle z indyka z figami

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 45 min
Składniki:
  • 1 op. Sznycli z piersi indyczej Samo Dobro
  • 4 szt. fig
  • 8 łyżek sera koziego kremowego lub do smarowania
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 szczypta słodkiej papryki
  • 1/2 szt. pomarańczy
  • ok. 30 ml octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 szczypta suszonego rozmarynu
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
Pobierz pdf
  • Figi zawierają wapń, potas, magnez i błonnik pokarmowy. Kiedy kupujemy świeże figi powinny być one lekko miękkie w dotyku. Nie bójmy sie też białego nalotu na ich powierzchni – to nie jest pleśń, a wytrącony cukier, który mówi nam, że figa będzie soczysta i słodka.

    Wykonanie

    1. Figi umyj i pokrój w ćwiartki
    2. Sznycle lekko rozbij dłonią (nie tłuczkiem!).
    3. Każdy sznycel oprószprzyprawami, posmaruj łyżką serka koziego i ułóż na nim po dwie ćwiartki fig.
    4. Sznycle zawiń w roladki, zepnij wykałaczkami lub obwiąż sznurkiem (ja wolę sznurek).
    5. Smaż na rozgrzanym maśle do lekko złotego koloru.
    6. Podsmażone roladki zdejmij z patelni  i odłóż na chwilę na talerz.
    7. Na patelnię wlej sok z pomarańczy (umytej i wyparzonej) i ocet balsamiczny, dodaj pozostałe składniki sosu (miód, słodka papryka, suszony rozmaryn, sól i pieprz wedle uznania) i całość wymieszaj do połączenia składników.
    8. Włóż roladki z powrotem na patelnię, przykryj je pokrywką i duś wraz z sosem około 12-15 minut. Jeżeli sos będzie za rzadki, można go lekko odparować na koniec.
    9. Roladki możesz podawać z makaronem tagliatelle i sałatką z miksu sałat, rukoli i pomarańczy z miodowym winegretem.

    SMACZNEGO!

    dr Anna Kulikowska, Doradca Żywieniowy; specjalista z zakresu dietetyki i żywienia oraz jakości surowców i produktów spożywczych.Właścicielka poradni dietetycznej online Dobrze jeść (www.dobrzejesc.com). Aktywnie promuje zdrowy styl odżywiania poprzez liczne publikacje, w tym docierające do szerokiego grona odbiorców informacje w internecie. Umiejętnie łączy  teorię z praktyką pokazując jak w oparciu o ogólnodostępne produkty spożywcze komponować dobrze zbilansowane posiłki odpowiednie dla osób w zależności od wieku, stanu zdrowia i trybu życia.
    Jeśli masz pytania do naszego eksperta, pisz na adres: doradcazywieniowy // indykpol.pl

Inne przepisy