Katalog przepisów

Indyk po florencku

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 40 min
Składniki:
  • 1 op. Mięsa na kotlety z fileta z piersi indyka
  • 200 g brązowych pieczarek
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 15 ml octu balsamicznego
  • 120 g świeżego szpinaku
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 70 g parmezanu
  • 10 ml oliwy z oliwek
  • 1 g gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
Pobierz pdf
  • Wykonanie:

    1. Na patelni rozgrzej oliwę.
    2. Posiekaj czosnek oraz cebulę i podsmaż 2-3 minuty na średnim ogniu.
    3. Dodaj mięso mielone z piersi indyka i smaż około 8 minut, rozdrabniając spatulą.
    4. Następnie dorzuć na patelnię umyte i pokrojone brązowe pieczarki. Poczekaj aż puszczą wodę, następnie po odparowaniu dodaj ocet balsamiczny.
    5. Wlej na patelnię bulion oraz śmietankę, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zmniejsz ogień i pozostaw na patelni przez ok. 7 minut.
    6. Dodaj szpinak cały czas mieszając. Po 2 minutach wsyp starty parmezan.
    7. Serwuj z ulubionym makaronem.

    Smacznego!

Inne przepisy