Katalog przepisów

DOMOWA PIZZA BBQ Z INDYKIEM

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Przekąski
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 3 godz.
  • Składniki:

    Ciasto na pizzę:

    • 5 g suchych drożdży 
    • 13 g cukru
    • 190 ml ciepłej wody 
    • 3 g soli
    • 10 ml oliwy z oliwek + 5 ml do posmarowania miski oraz krawędzi pizzy
    • 235 g mąki (preferowany typ 00)

    Dodatki do pizzy:

    Domowy sos BBQ:

    • 160 g ketchupu
    • 100 ml octu jabłkowego
    • 50 g cukru brązowego
    • 5 g papryki wędzonej
    • 3 g soli
    • 2 g pieprzu świeżo mielonego

    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

    1. W dużej misce zmieszaj ciepłą (ale nie gorącą) wodę z cukrem oraz drożdżami i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut, aż drożdże się spienią.
    2. Następnie dodaj oliwę, sól i 150 g mąki, wymieszaj dokładnie przy pomocy łopatki bądź robota kuchennego.
    3. Stopniowo dodawaj resztę mąki, cały czas mieszając lub miksując, aż do momentu gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Jeśli nadal będzie kleić się do dłoni – posyp mąką. Gdy ciasto będzie gładkie i niekleiste, ugniataj je na płaskiej powierzchni przez 5 minut. Uformuj ciasto w kulę, włóż do natłuszczonej miski, posmaruj oliwą wierzch ciasta, przykryj folią i zostaw do wyrośnięcia na 2 h.
    4. Po 1,5 h zacznij nagrzewać do maksymalnej temperatury (250°C) piekarnik z blachą w środku lub kamieniem do pizzy.
    5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski i zagnieć parę razy. Jeszcze raz uformuj kulę i pozostaw pod przykryciem na 15 minut.
    6. W międzyczasie przygotuj sos barbecue: zmieszaj w garnuszku wszystkie składniki i gotuj na niewielkim ogniu przez 5 minut.
    7. Następnie rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia posmaruj domowym sosem BBQ, ułóż na wierzchu kawałki indyka, kukurydzę, cebulę oraz mozarellę, a krawędzie placka posmaruj oliwą. 
    8. Piecz 15 minut w nagrzanym do 250°C piekarniku.

    Mięso z indyka, które doskonale nadaje się do pizzy to pieczona lub duszona polędwiczka.

    Należy ją poszarpać na mniejsze kawałki i rozłożyć na pizzy. 

    Możesz również użyć uprzednio usmażonego mielonego mięsa z indyka. 

    Pamiętaj, żeby użyć indyka poddanego obróbce termicznej, ponieważ pizza piecze się szybko, nie używaj surowego mięsa. 

     

Tagi

Inne przepisy