DOMOWA PIZZA BBQ Z INDYKIEM
-
Składniki:
Ciasto na pizzę:
- 5 g suchych drożdży
- 13 g cukru
- 190 ml ciepłej wody
- 3 g soli
- 10 ml oliwy z oliwek + 5 ml do posmarowania miski oraz krawędzi pizzy
- 235 g mąki (preferowany typ 00)
Dodatki do pizzy:
- 100 g sera mozarella
- 90 g kukurydzy z puszki
- 1 mała cebula czerwona
- Mięso z indyka (pieczona lub duszona Polędwiczka z indyka, można też użyć usmażone Mięso z indyka na kotlety albo Mięso na kotlety z fileta z piersi indyka)
Domowy sos BBQ:
- 160 g ketchupu
- 100 ml octu jabłkowego
- 50 g cukru brązowego
- 5 g papryki wędzonej
- 3 g soli
- 2 g pieprzu świeżo mielonego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- W dużej misce zmieszaj ciepłą (ale nie gorącą) wodę z cukrem oraz drożdżami i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut, aż drożdże się spienią.
- Następnie dodaj oliwę, sól i 150 g mąki, wymieszaj dokładnie przy pomocy łopatki bądź robota kuchennego.
- Stopniowo dodawaj resztę mąki, cały czas mieszając lub miksując, aż do momentu gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski. Jeśli nadal będzie kleić się do dłoni – posyp mąką. Gdy ciasto będzie gładkie i niekleiste, ugniataj je na płaskiej powierzchni przez 5 minut. Uformuj ciasto w kulę, włóż do natłuszczonej miski, posmaruj oliwą wierzch ciasta, przykryj folią i zostaw do wyrośnięcia na 2 h.
- Po 1,5 h zacznij nagrzewać do maksymalnej temperatury (250°C) piekarnik z blachą w środku lub kamieniem do pizzy.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski i zagnieć parę razy. Jeszcze raz uformuj kulę i pozostaw pod przykryciem na 15 minut.
- W międzyczasie przygotuj sos barbecue: zmieszaj w garnuszku wszystkie składniki i gotuj na niewielkim ogniu przez 5 minut.
- Następnie rozwałkuj ciasto na papierze do pieczenia posmaruj domowym sosem BBQ, ułóż na wierzchu kawałki indyka, kukurydzę, cebulę oraz mozarellę, a krawędzie placka posmaruj oliwą.
- Piecz 15 minut w nagrzanym do 250°C piekarniku.
Mięso z indyka, które doskonale nadaje się do pizzy to pieczona lub duszona polędwiczka.
Należy ją poszarpać na mniejsze kawałki i rozłożyć na pizzy.
Możesz również użyć uprzednio usmażonego mielonego mięsa z indyka.
Pamiętaj, żeby użyć indyka poddanego obróbce termicznej, ponieważ pizza piecze się szybko, nie używaj surowego mięsa.
Inne przepisy
-
Burgery z indyka z chutneyem z mango i cebuli
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 30 min
Autor: indykpol -
Lasagne z indykiem
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 3,5 godz.
Autor: indykpol -
Bułka maślana z szarpanym indykiem
Kategoria: Przekąski
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 3 godz.
Autor: indykpol -
Burger deluxe z indykiem
Kategoria: Przekąski
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 45 min
Autor: indykpol