Katalog przepisów

Pikantny indyk po azjatycku

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 35 min
Składniki:
  • 1 op. Mięsa z indyka na kotlety
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 1/2 dymki
  • 1 marchew
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 3 g sezamu
  • 15 ml oleju rzepakowego
  • 2 g płatków chili
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 200 g makaronu vermicelli
Pobierz pdf
  • Wykonanie:

    1. Zmieszaj w miseczce olej sezamowy wraz z sosem sojowym, rybnym i płatkami chili.
    2. Papryki pokrój w większą kostkę, marchew w talarki i cebulę w ćwiartki. Dymkę posiekaj w 4 cm kawałki, ząbki czosnku w poprzek, a imbir w cienkie słupki.
    3. Rozgrzej olej na woku i smaż mięso, rozdrabniając je jednocześnie.
    4. Dodaj papryki oraz marchew, a następnie czosnek z imbirem i dymką. Zalej sosem i smaż jeszcze 3 minuty.
    5. W międzyczasie przygotuj makaron wedle instrukcji producenta i dodaj na woka na kolejne 2 minuty, mieszając składniki. Przed zaserwowaniem posyp sezamem.

    Smacznego!

Inne przepisy