Azjatycki kociołek z indykiem
-
WYKONANIE:
- Przygotuj warzywa: dynię, paprykę, pak choy i pokrój je w kostkę.
- Szalotkę pokrój w piórka, czosnek i chilli pokrój w plasterki. Imbir posiekaj drobno, a grzyby shitake w paseczki.
- W naczyniu rozgrzej olej i smaż w pierwszej kolejności szalotki ok. 1min, następnie dodaj mięso i smaż do momentu aż będzie pięknie rumiane.
- Zdejmij z trawy cytrynowej wierzchnią warstwę i opukaj nożem tak, by puściła aromaty, dołóż do pięknie rumianego mięsa razem z czosnkiem, imbirem i grzybami shitake, smaż przez chwilę.
- Dodaj wino mirin i resztę sosów oprócz sosu rybnego i oleju sezamowego – dodaj je na końcu.
- Dodaj pokrojoną dynię i zalej wodą lub bulionem tak, by składniki były przykryte.
- Do całości dodaj kilka łyżek wody z moczenia grzybów i gotuj ok. 20 min.
- W międzyczasie pokrój ananasa w kostkę podobnej wielkości jak dynię.
- Do kociołka dodaj ananasa, pak choy, paprykę czerwoną, kiełki bambusa i chilli.
- Gotuj kolejne 10 min.
- Na koniec dopraw sosem rybnym, olejem sezamowym i sokiem z limonki.
- Całość zagęść skrobią ziemniaczana z wodą.
- Gotowe danie podawaj z ryżem.
SMACZNEGO!
Inne przepisy
-
Udziec z indyka pieczony z suszonymi śliwkami
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Autor: indykpol -
Golonka z indyka ze szparagami
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 3,5 godz.
Autor: indykpol -
Indyk w brzoskwiniowym BBQ
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Autor: indykpol -
Confit z indyka
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: pow. 5 godz.
Autor: indykpol