Katalog przepisów

Azjatycki kociołek z indykiem

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Składniki:
  • 2 op. Mięsa z uda indyka na gulasz Samo Dobro
  • 50 g skrobi ziemniaczanej rozrobionej z wodą do zagęszczenia sosu
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżki sosu sojowo-grzybowego
  • 100 ml wina Mirin
  • 1 szt. limonka
  • 30 g suszonych grzybów shitake
  • 1 szt. papryki czerwonej
  • 300 g dyni
  • 2 szt. trawy cytrynowej
  • 1 papryczka chilli zielona
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 szt. kapusty pak choy
  • 1/3 ananasa
  • 4-5 szt. szalotki
  • 75 g pędów bambusa
Pobierz pdf
  • WYKONANIE:

    1. Przygotuj warzywa: dynię, paprykę, pak choy i pokrój je w kostkę. 
    2. Szalotkę pokrój w piórka, czosnek i chilli pokrój w plasterki. Imbir posiekaj drobno, a grzyby shitake w paseczki.
    3. W naczyniu rozgrzej olej i smaż w pierwszej kolejności szalotki ok. 1min, następnie dodaj mięso i smaż do momentu aż będzie pięknie rumiane.
    4. Zdejmij z trawy cytrynowej wierzchnią warstwę i opukaj nożem tak, by puściła aromaty, dołóż do pięknie rumianego mięsa razem z czosnkiem, imbirem i grzybami shitake, smaż przez chwilę. 
    5. Dodaj wino mirin i resztę sosów oprócz sosu rybnego i oleju sezamowego – dodaj je na końcu. 
    6. Dodaj pokrojoną dynię i zalej wodą lub bulionem tak, by składniki były przykryte. 
    7. Do całości dodaj kilka łyżek wody z moczenia grzybów i gotuj ok. 20 min.
    8. W międzyczasie pokrój ananasa w kostkę podobnej wielkości jak dynię.
    9. Do kociołka dodaj ananasa, pak choy, paprykę czerwoną, kiełki bambusa i chilli.
    10. Gotuj kolejne 10 min.
    11. Na koniec dopraw sosem rybnym, olejem sezamowym i sokiem z limonki.
    12. Całość zagęść skrobią ziemniaczana z wodą. 
    13. Gotowe danie podawaj z ryżem.

    SMACZNEGO!

Inne przepisy