Pierożki DIM SUM
-
WYKONANIE:
- W misce połącz mąkę z solą i ewentualnie kurkumą. Stopniowo wlewaj bardzo gorącą wodę i mieszaj szybko za pomocą drewnianej łyżki, dodaj olej i wymieszaj dokładnie.
- Po wstępnym połączeniu, przełóż ciasto na deskę oprószoną mąką i wyrabiaj ciasto dłońmi przez ok. 2 min. Jeśli ciasto się klei, podsyp trochę mąki. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż na jakieś 10 min.
- W międzyczasie, jak ciasto odpoczywa, zabierz się za przygotowanie farszu. Mięso mielone z indyka połącz z posiekaną dymką, chilli i sosami do smaku. Wymieszaj całość dokładnie.
- Ciasto rozwałkuj i za pomocą np. szklaki wycinaj kółka, faszeruj i zwijaj pierożki.
- Gotowe pierożki gotuj na parze ok. 3-4 min.
- Czas na szybki sos – wszystkie składniki połącz ze sobą i gotowe.
SMACZNEGO!
Inne przepisy
-
Curry z indykiem
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Autor: indykpol -
Azjatycki kociołek z indykiem
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Autor: indykpol -
Zupa z indyka z Tabasco
Kategoria: Zupy
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Autor: indykpol -
Kotlety mielone z udźca indyka z błonnikiem
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 30 min
Autor: indykpol