Katalog przepisów

Pierożki DIM SUM

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 45 min
Składniki:
  • 1 op. Mięsa z indyka na kotlety Samo dobro
  • 1 łyżeczka kurkumy (opcja)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szczypta soli
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • Składniki do ciasta:
  • Kawałek posiekanego imbiru
  • 1 chili posiekane
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 4 łyżki octu ryżowego
  • Składniki do sosu:
  • 4 łyżki wina do gotowania Shao Xing
  • 2 łyżki sosu sojowego do smaku
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego do smaku
  • 1 szt. chilli do smaku
  • 1 dymka
  • Składniki do farszu:
Pobierz pdf
  • Chińskie pierożki DIM SUM na 2 sposoby! | UMAMI i Tuba Smaku

    WYKONANIE:

    1. W misce połącz mąkę z solą i ewentualnie kurkumą. Stopniowo wlewaj bardzo gorącą wodę i mieszaj szybko za pomocą drewnianej łyżki, dodaj olej i wymieszaj dokładnie.
    2. Po wstępnym połączeniu, przełóż ciasto na deskę oprószoną mąką i wyrabiaj ciasto dłońmi przez ok. 2 min. Jeśli ciasto się klei, podsyp trochę mąki. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i odłóż na jakieś 10 min. 
    3. W międzyczasie, jak ciasto odpoczywa, zabierz się za przygotowanie farszu. Mięso mielone z indyka połącz z posiekaną dymką, chilli i sosami do smaku. Wymieszaj całość dokładnie.
    4. Ciasto rozwałkuj i za pomocą np. szklaki wycinaj kółka, faszeruj i zwijaj pierożki.
    5. Gotowe pierożki gotuj na parze ok. 3-4 min. 
    6. Czas na szybki sos – wszystkie składniki połącz ze sobą i gotowe.

    SMACZNEGO!

Inne przepisy