Katalog przepisów

Quiche z indykiem i porem

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Przekąski
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 55 min
Składniki:
  • 1 op. Mięsa z indyka na kotlety
  • 1 por
  • 2 białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 80 g sera cheddar
  • 3 jajka
  • 300 ml mleka
  • 150 g ciasta filo
  • 15 ml oliwy
  • 10 g masła
  • 1 gałka muszkatołowa
  • 2 g ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
Pobierz pdf
  • Wykonanie:

    1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni góra-dół.
    2. Cebule pokrój w kosteczkę, czosnek wyciśnij.
    3. Na patelni, na maśle podsmaż cebulę i czosnek do zeszklenia i dodaj mięso z indyka.
    4. Po 10 minutach dodaj pokrojonego w talarki pora i smaż jeszcze 5 minut.
    5. Naczynie żaroodporne wyłóż arkuszem ciasta filo, posmaruj oliwą, posyp ziołami prowansalskimi i solą. Powtórz tę czynność z kolejnymi płatami ciasta i wstaw do piekarnika na 5 minut.
    6. Jajka rozbełcz i zmieszaj z mlekiem, gałką oraz startym serem cheddar (2/3 ilości).
    7. Zmieszaj mięso z masą jajeczną i wylej na ciasto filo. Posyp resztą sera i wstaw do piekarnika na 20 minut.

    Smacznego!

Inne przepisy