Włoska zapiekanka z indykiem, makaronem i bakłażanem
-
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę na makaron i posól. Postępuj według instrukcji producenta.
- Ugotowany makaron odlej i wymieszaj z łyżką oliwy oraz zielonym pesto. Klasyczne pesto bazyliowe możesz zastąpić pietruszkowym.
- Pesto pietruszkowe - zmiksuj świeżą natkę pietruszki z 2 ząbkami czosnku, oliwą, startym serem grana padano i orzechami piniowymi lub np. ziemnymi.
- Pokrój bakłażana wzdłuż na cienkie plastry, posól odstaw na bok.
- Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
- Mięso z indyka na kotlety rozdrobnij i podsmaż na oleju z czosnkiem i ziołami, aż się zrumieni. Następnie wymieszaj z koncentratem pomidorowym i wlej wino oraz bulion. Poczekaj aż sos odparuje i zgęstnieje.
- Plastry bakłażana podsmaż aż delikatnie zbrązowieją. Makaron w naczyniu przykryj połową farszu z mięsem. Plastry bakłażana zwiń w ruloniki i wetknij w makaron, środki wypełniając farszem.
- Ricotte wymieszaj ze świeżą bazylia i rozprowadź po powierzchni farszu. Posyp mozarellą.
- Piecz ok. 20 minut. Posyp świeżym ziołami.
Smacznego!
Inne przepisy
-
Zapiekanka z indyka
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Autor: indykpol -
Kotlety mielone z udźca indyka z błonnikiem
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 30 min
Autor: indykpol -
Kanapka z szarpanym indykiem
Kategoria: Przekąski
Trudność: Trudny
Czas przygotowania: ok. 3,5 godz.
Autor: indykpol -
Cukiniowa lasagna indykiem
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
Autor: indykpol