Katalog przepisów

Włoska zapiekanka z indykiem, makaronem i bakłażanem

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Składniki:
  • 400 g mięsa z indyka na kotlety
  • 400 g ulubionego włoskiego makaronu
  • 3 łyżki zielonego pesto
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml czerwonego wina
  • 150 ml bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bakłażan
  • 200 g ricotty
  • 200 g mozarella
  • Świeże zioła: bazylia, tymianek, rozmaryn
  • sól i pieprz do smaku
Pobierz pdf
  • Sposób przygotowania:

    1. Zagotuj wodę na makaron i posól. Postępuj według instrukcji producenta.
    2. Ugotowany makaron odlej i wymieszaj z łyżką oliwy oraz zielonym pesto. Klasyczne pesto bazyliowe możesz zastąpić pietruszkowym.
    3. Pesto pietruszkowe - zmiksuj świeżą natkę pietruszki z 2 ząbkami czosnku, oliwą, startym serem grana padano i orzechami piniowymi lub np. ziemnymi.
    4. Pokrój bakłażana wzdłuż na cienkie plastry, posól odstaw na bok.
    5. Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
    6. Mięso z indyka na kotlety rozdrobnij i podsmaż na oleju z czosnkiem i ziołami, aż się zrumieni. Następnie wymieszaj z koncentratem pomidorowym i wlej wino oraz bulion. Poczekaj aż sos odparuje i zgęstnieje.
    7. Plastry bakłażana podsmaż aż delikatnie zbrązowieją. Makaron w naczyniu przykryj połową farszu z mięsem. Plastry bakłażana zwiń w ruloniki i wetknij w makaron, środki wypełniając farszem.
    8. Ricotte wymieszaj ze świeżą bazylia i rozprowadź po powierzchni farszu. Posyp mozarellą.
    9. Piecz ok. 20 minut. Posyp świeżym ziołami.

    Smacznego!

Inne przepisy