Katalog przepisów

Rosół idealny

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Zupy
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 3 godz.
Składniki:
  • 800 g porcji rosołowej z indyka
  • 3 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 seler
  • 1 por (jasna część)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 7 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól do smaku
Pobierz pdf
  • Wykonanie:

    1. Umieść porcję rosołową w garnku i zalej zimną wodą. Zagotuj i po 3 minutach gotowania wylej całą wodę wraz z szumowinami.
    2. Dołóż do garnka obrane i pokrojone warzywa: marchewkę, korzeń pietruszki, pora i selera, oraz ziele angielskie i liść laurowy.
    3. Przekrojoną na pół cebulę opal nad palnikiem i również wrzuć do garnka.
    4. Zalej 1,5 l wody, zagotuj i zmniejsz gaz, tak aby rosół pyrkał, przykryj pokrywką.
    5. Po 2 godz. dodaj czosnek, natkę pietruszki i około łyżeczki soli. Gotuj dalej przez 30 minut.
    6. Przelej rosół przez drobne sito do drugiego garnka.
    7. Serwuj z makaronem jajecznym, kawałkami gotowanej marchewki i świeżą natką pietruszki.

    Smacznego!

Inne przepisy