Rosół idealny
-
Wykonanie:
- Umieść porcję rosołową w garnku i zalej zimną wodą. Zagotuj i po 3 minutach gotowania wylej całą wodę wraz z szumowinami.
- Dołóż do garnka obrane i pokrojone warzywa: marchewkę, korzeń pietruszki, pora i selera, oraz ziele angielskie i liść laurowy.
- Przekrojoną na pół cebulę opal nad palnikiem i również wrzuć do garnka.
- Zalej 1,5 l wody, zagotuj i zmniejsz gaz, tak aby rosół pyrkał, przykryj pokrywką.
- Po 2 godz. dodaj czosnek, natkę pietruszki i około łyżeczki soli. Gotuj dalej przez 30 minut.
- Przelej rosół przez drobne sito do drugiego garnka.
- Serwuj z makaronem jajecznym, kawałkami gotowanej marchewki i świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
Inne przepisy
-
Bulion z indyka
Kategoria: Zupy
Trudność: Średni
Czas przygotowania: ok. 2,5 godz.
Autor: indykpol -
Lekka zupa z indykiem i jarmużem
Kategoria: Zupy
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 45 min
Autor: indykpol