Katalog przepisów

Winogronowy indyk

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Dania główne
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 40 min
Składniki:
  • 1 Polędwiczka z indyka
  • 400 g czerwonych winogron
  • 3 szalotki
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 4 gałązki tymianku
  • 10 ml oleju rzepakowego
  • 10 g masła
  • 40 ml octu balsamicznego lub sherry
  • 20 ml miodu
  • 15 ml oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
Pobierz pdf
  • Wykonanie:

    1. Nagrzej piekarnik do 160 stopni.
    2. Natrzyj polędwiczkę solą i pieprzem.
    3. W naczyniu żeliwnym lub na patelni nadającej się do piekarnika rozgrzej olej z masłem i obsmaż polędwiczkę z każdej strony po 5 minut.
    4. W międzyczasie w miseczce zmieszaj oliwę, ocet, miód, posiekane szalotki, wyciśnięty czosnek oraz sól i pieprz. Zalej polędwiczkę przygotowanym sosem, dodaj winogrona i zioła, po czym wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.
    5. Powstały w naczyniu sos możesz zblendować razem z pieczonymi winogronami i polać nim mięso.

    Smacznego!

Inne przepisy