Katalog przepisów

Zupa z indykiem i warzywami

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Zupy
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 2,5 godz.
Składniki:
  • sól i pieprz do smaku
  • ziele angielskie, liście laurowe
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka oleju
  • 3 duże łodygi/liście jarmużu
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łodygi selera
  • 1 cebule białe
  • 1 mały por
  • 1/2 bulwy selera
  • 2 nieduże pietruszki
  • 2 nieduże marchewki
  • 1 skrzydło z indyka
Pobierz pdf
  • Sposób przygotowania:

    1. Marchewki, pietruszki i selera obierz i przekrój na pół. Pora oczyść, odkrój zieloną część, zaś pozostałą białą przekrój wzdłuż na pół. Jedną cebulę przekrój na pół.
    2. Warzywa zmieszaj z olejem i grilluj w piekarniku przez 15 minut lub aż zaczną się przypiekać.
    3. Skrzydło włóż do garnka wraz z warzywami oraz zielem angielskim i listkami laurowymi. Zalej wodą trochę ponad poziom składników (w tym przypadku ok. 1,5 l wody) i zagotuj.
    4. Po zagotowaniu zbierz łyżką szumowiny i gotuj na małym ogniu przez 1,5 h.
    5. W osobnym garnku na oleju podsmaż cebulę, paprykę i seler naciowy. Posyp kminem rzymskim, a następnie zalej bulionem.
    6. Skrzydło z bulionu obierz z mięsa i dorzuć do zupy.
    7. Liście jarmużu opłucz, osusz i porozrywaj na mniejsze kawałki oraz wykrój grubsze łodygi. Wrzuć do zupy i gotuj ok. 15 minut. Dopraw solą i pieprzem wedle preferencji.

    Smacznego!

Inne przepisy