Katalog przepisów

Zupa mocy

Autor: indykpol
Ocena:
0,0

Komentarze: 0
Kategoria: Zupy
Trudność: Łatwy
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Składniki:
  • 400 g Mięsa z uda indyka na gulasz
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 czerwona cebula
  • 5 boczniaków (opcjonalnie)
  • 2 duże liście jarmużu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 3/4 szklanki dzikiego lub czerwonego ryżu
  • 300 ml śmietany 18%
  • 2 stołowe łyżki masła
  • 2 stołowe łyżki mąki
  • natka pietruszki, płatki migdałowe do posypania
Pobierz pdf
  • Sposób przygotowania:

    1. Pokrojonego w kostkę indyka podsmaż na oleju w dużym garnku aż będzie lekko rumiany.
    2. Przełóż go do miski, a do garnka wrzuć pokrojoną cebulę, marchewkę, selera, opcjonalnie boczniaki i czosnek. Podsmaż do zeszklenia cebuli, staraj się nie przypalić czosnku.
    3. Dorzuć masło i rozpuść je, a następnie wsyp mąkę tworząc zasmażkę.
    4. Wlej bulion oraz śmietanę, dodaj ryż.
    5. Dopraw solą i pieprzem, możesz również dodać parę gałązek tymianku dla smaku.
    6. Gotuj na niewielkim ogniu przez 15 minut, aż ryż zmięknie.
    7. Na 5 minut przed końcem, dorzuć pokrojony w paseczki jarmuż.
    8. Serwuj z pokrojoną natką pietruszki i płatkami migdałowymi.

    Smacznego!

Inne przepisy